Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Стево Пендаровски: Турция поиска екстрадицията на 15 души

Стево Пендаровски: Турция поиска екстрадицията на 15 души

Новоизбарният президент на Северна Македония Стево Пендаровски заяви, че Турция е поискала екстрадицията на петнайсет турски граждани, за които се твърди, че са част от движението на турския проповедник Фетхуллах Гюлен.

По време на посещението си в Брюксел Стево Пендаровски представи концепцията на Северна Македония за евроатлантическата интеграция на страната. След интервюто му в европейската организация „Приятели на Европа“ Пендаровски беше запитан какво мисли за отвличането на турски граждани близки до движението „Хизмет“ от страна на турското разузнаване МИТ в Косово и Молдова.

Стево Пендаровски сподели пред журналистите, че подобно искане е било отправено и към Северна Македония. Той изтъкна, че Анкара е поискала екстрадирането на петнайсет турски граждани, десет от които са били и с македонско гражданство, а петима не пребивавали в Северна Македония. Пендаровски отбеляза, че обвиненията към въпросните лица са проучени и евентуално ще бъде започнато индивидуално разследване срещу всеки от тях. Според северномакедонския президент процесът ще бъде съгласно законите на страната и стандартите на ЕС, но няма да има екстрадиция.

Журналистите припомниха, че подобни изказвания е имало и от страна на компетентните органи и на Коково и Молдова, но в крайна сметка поисканите от Турция лица са екстрадирани, на което Пендаровски отговори, че не може да говори от името на чужди държави, но Северна Македония ще постъпи в съответствие със съюзниците й в ЕС. Източник: TR274.com

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.