Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Столтенберг очаква от Турция и Унгария да ратифицират членството на Швеция в НАТО без забавяне

Столтенберг очаква от Турция и Унгария да ратифицират членството на Швеция в НАТО без забавяне

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг очаква от Турция и Унгария да ратифицират членството на Швеция в Алианса без допълнително забавяне, предаде Ройтерс, като цитира интервю на Столтенберг за унгарския сайт index.hu.

Генералният секретар на НАТО не прогнозира кога точно ще се случи ратификацията, но каза, че правителството на Унгария многократно е потвърдило, че няма да бъде последният член на Алианса, ратифицирал членството на Швеция. Столтенберг очаква, че Унгария ще изпълни ангажимента си.

Швеция и Финландия поискаха да се присъединят към НАТО през май миналата година след нахлуването на Русия в Украйна. Тогава турският президент Реджеп Тайип Ердоган възрази срещу кандидатурите им, тъй като според него двете страни защитават лица, които Турция смята за терористи, а също така и заради ембаргото на скандинавските държави върху оръжейната търговия с Турция.

По-късно Анкара подкрепи кандидатурата на Финландия, но Швеция все още чака.

Макар членката на НАТО Унгария също да не е ратифицирала членството на Швеция, Турция се смята за основна пречка пред присъединяването на Стокхолм. През октомври турският президент Реджеп Тайип Ердоган внесе протокола за присъединяване на Швеция за ратификация в парламента в Анкара, но там процедурите все още текат. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.