Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Столтенберг: Турция губи съвместимост с НАТО заради С-400

Столтенберг: Турция губи съвместимост с НАТО заради С-400

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази безпокойство от последствията заради решението на Турция да закупи руската ракетна система С-400. В отговор на въпрос за насочването ѝ към кораби на Пакта, които провеждат учение в Черно море, Столтенберг заяви:

„Това е труден проблем. Разбира се, въпрос на национално решение е какви отбранителни системи ще закупят различните съюзници, но това, което е важно за НАТО, е оперативната съвместимост и възможността за тяхното интегриране. А това не може да стане с тази руска ракетна система“.

Столтенберг изрази безпокойство и от развоя на събитията в Източното Средиземноморие. Той припомни, че с тази цел е създаден механизмът за разрешаване на конфликти по вода и въздух, с който са се съгласили и двете страни, а също и гореща линия между тях.

Столтенберг каза това на брифинг преди срещата на министрите на отбраната на НАТО утре и в петък. Очаква се утре те да вземат решение за създаване на нов космически център в Рамщайн. БНР

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.