Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Столтенберг: Турция има ключова роля в НАТО

Столтенберг: Турция има ключова роля в НАТО

Турция прави много за НАТО, тя има ключова роля за Северноатлантическия алианс. Това заяви днес на пресконференция генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от турската телевизия „Хабертюрк“, пише БТА.

„Турция е съюзник, който има ключова роля в състава на алианса. Турция има сериозен принос за осигуряването на общата сигурност и във връзка с въпросите, свързани с борбата срещу терористичната групировка ИДИЛ“, посочи Столтенберг.

Той посочи, че е обсъдил с турския външен министър Мевлют Чавушоглу операцията „Маслинова клонка“ в района на сирийския град Африн, както и операцията на САЩ и съюзниците им в Сирия, информира ТАСС. „Нито един съюзник на НАТО не е пострадал от тероризма толкова много колкото Турция“, изтъкна Столтенберг.

Чавушоглу: Очакваме още по-голяма подкрепа от НАТО в борбата ни срещу тероризма

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви, че Анкара разчита на много по-сериозна подкрепа от НАТО в борбата срещу тероризма и застава зад идеята за разширяването на алианса, предаде БГНЕС.

Първият дипломат каза това в отговор на въпроса дали са верни съобщенията, че срещата на върха на НАТО ще се състои в Турция, но не потвърди или отрече тази възможност.

„Убедени сме, че генералният секретар на НАТО е на същата позиция и сме му благодарни за това. Ние сме противници на разделението и дискриминацията в борбата срещу тероризма, и ще продължим битката си с всички терористични организации“, подчерта Чавушоглу по време на съвместната пресконференция с Йенс Столтенберг в турската столица.

В хода на срещата си двамата са обсъдили регионалните проблеми в Сирия, Ирак и Либия, които предстои да се дискутират и на срещата на върха на алианса. В коментар за изявленията на Еманюел Макрон от последните дни за Турция министърът каза, че френският президент се „натискал“ да участва в срещата Турция-Иран-Русия, но така и не бил поканен.

„За съжаление, много наши европейски приятели не разбират сериозността на проблема в Сирия и с популизма си все повече се отдалечават от нея. Изявленията на френския президент бяха опровергани от различни страни, а ние очакваме от държавния глава да се изказва подобаващо“, посочи Чавушоглу.

По-рано през деня вицепремиерът и говорител на правителството Бекир Боздаг остро отрече твърдението на Макрон, че тройната атака в Сирия от страна на САЩ, Великобритания и Франция е откъснала Турция от Русия. „Ние считаме за грешка оставането на режима в Сирия, но някои държави го подкрепят безусловно, тази политика ние не приемаме. Турция не преследва целите нито на Иран и Русия, нито на САЩ, нашата позиция е за прекратяване на огъня в региона и сме категорично против използването на химически оръжия“, заяви Боздаг.

По време на съвместната пресконференция с Чавушоглу генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства операцията „Маслинова клонка“, която Турция стартира на 20 януари в Африн. Той подчерта, че нито един съюзник в алианса не е понесъл толкова вреди от тероризма, колкото Турция. „Присъствието на НАТО в страната е с цел подкрепа и помощ за Турция, която е много ценен и важен съюзник. Тук имаме различни военни мощности, правим повече учения по морското и въздушното пространство, разполагаме със системи за ранно предупреждение, наблюдателни самолети и системи за въздушна отбрана“, заяви Столтенберг. Той посочи, че базираните в Коня системи за ранно известяване и наблюдателните самолети „Ауакс“ /AWACS/ оказват изключителна подкрепа на антитерористичната международна коалиция, а НАТО финансира военната инфраструктура на Турция. Генералният секретар отправи благодарност на Анкара не само за борбата й с терористите от ДАЕШ, но и за всичките й усилия срещу тероризма, както и за подкрепата й в Афганистан.

Столтенберг заяви, че отговорните за използването на химическите оръжия трябва да получат възмездие и посочи, че НАТО подкрепя усилията на ООН за намирането на мирен път за прекратяването на боевете в Сирия.

За днес е планирана среща на Столтенберг с президента Реджеп Ердоган.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.