Home»СПОРТ»Световният рекорд в маратона падна в Берлин

Световният рекорд в маратона падна в Берлин

Световният рекорд при мъжете в маратона бе подобрен по време на бягането на класическата дистанция в германската столица Берлин.

Кениецът Елиуд Кипчоге избяга 42.195 километра за 2 часа, 1 минута и 39 секунди, като по този начин подобри предишното най-добро постижение на сънародника си Денис Кипруто с цяла минута и 18 секунди. Любопитното е, че Кипруто постави своя световен рекорд също в Берлин, преди точно четири години.

33-годишният Кипчоге, който е олимпийски шампион от Рио де Жанейро в дисциплината, постигна най-голямото смъкване на времето от световния рекорд от 1967-ма година насам, когато Дерек Клейтън подобрява най-доброто постижение в света с 2 минути и 23 секунди.

„Единствените ми думи са: „Благодаря“. Бях подготвен да бягам сам, така че това не ме изненада“, сподели Кипчоге, който се откъсна още в първите 100 метра на надпреварата и повече не погледна назад.

„Тренирах много добре за това състезание и имам пълно доверие на програмата на треньора ми. Изключително щастлив съм, че най-накрая подобрих световния рекорд, защото никога не спрях да вярвам, че мога да го направя“, сподели след надпреварата кениеца, за когото това е 10-та победа в 11 маратона в кариерата му.

Преди да премине към най-дългата дистанция през 2013-та година, Кипчоге имаше успешна кариера и на писта, като злато от Световно първенство и сребро и бронз от Олимпийски игри на 5000 метра. БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.