Home»КУЛТУРА»Световноизвестният композитор Енио Мориконе празнува 90-годишен юбилей

Световноизвестният композитор Енио Мориконе празнува 90-годишен юбилей

Световноизвестният композитор, автор на музиката на почти 500 филма Енио Мориконе навършва 90 години днес. Шест десетилетия от тях са посветени на музикалната му дейност. Именно на днешната дата музикантът стартира голямото си турне „60 години музика“, започнало миналата година.

Буквално преди дни Мориконе дирижира произведенията си в Санкт Петербург и Москва. Концертите имаха невероятен успех, както навсякъде, където се представя маестрото. Независимо от напредналата си възраст, композиторът, който се обърна към дирижирането едва през 2000-та година, продължава да гастролира, макар и в не толкова активен ритъм.

Турнето, което всъщност е прощално, обхваща различни европейски градове. На един от скорошните концерти в Лондон на 26 ноември бяха пуснати в продажба допълнителни билети.

Понякога на музиканта му се е налагало да се откаже от встъпителните си речи поради силна болка в гърба. Преди няколко години Мориконе се подложи на лечение и изглеждаше, че вече няма да се върне на сцената.

Музикантът обаче обича да дирижира оркестъра, който изпълнява композициите му. „На първо място аз продължавам да организирам концерти, защото съм поканен да го правя, тоест, хората го искат. Второ, аз наистина обичам това, много го обичам. От финансова гледна точка това също не е лошо: мога да печеля пари, макар и да не пиша нови неща“, пошегува се той в скорошно интервю за ТАСС.

Първи успех

Мориконе е роден на 10 ноември 1928 г. в Рим. Баща му е професионален музикант, свирил на тромпет в джаз група, а майка му е обикновена домакиня. Бъдещият композитор е най-голямото от пет деца.

Самият музикант смята, че част от неговия успех се дължи на усърдие, упорита работа и добра подготовка. Първият истински успех идва при него след сътрудничество със Серджо Леоне. Композиторът увековечава неговите уестърни със своята музика.

В дългата си кариера Мориконе работи с много италиански и чуждестранни режисьори. Той написва музиката за емблематични ленти като „Имало едно време в Америка“ (1984) на Серджо Леоне, „Непобедимите“ на Брайън Де Палма, „Ново кино Парадизо“ на Джузепе Торнаторе.

Филмът е почти винаги с гарантиран успех, ако в него звучи музика на Мориконе. Някои от неговите композиции стават по-популярни от самите ленти, за които са написани.

Два „Оскар“-а

Независимо от факта, че композиторът има десетки от най-престижните награди и шест номинации за „Оскар“, той печели първия си „златен воин“ едва през 2007 г. за цялостен принос в киното.

Вторият „Оскар“ му бе връчен през 2016 г. за „Омразната осморка“, в който Мориконе се съгласява да експериментира с режисьора Куентин Тарантино, вдъхновен от „спагети-уестърните“.

Статуетката на Американската филмова академия са получили много филми, на които Мориконе пише музиката. Според резултатите от продажбите, 27 диска със записи на негови композиции стават „златни“, а 7 „платинени“.

За годишнината му италианската телевизия е подготвила специални предавания, посветени на творческия път на музиканта. „Героят на деня“, както беше обявено, в неделя ще бъде гост на популярно вечерно ток-шоу по първи канал на държавната телевизия „РАИ“. Той ще бъде придружен от режисьора Торнаторе, с който Мориконе продължава да работи по нови проекти. БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.