Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»СЗО: Пандемията ще приключи в началото на 2022 г.

СЗО: Пандемията ще приключи в началото на 2022 г.

Регионалният директор на Световната здравна организация (СЗО) за Европа заяви, че вярва, че пандемията от коронавирус ще приключи в началото на 2022 г., съобщи Би Би Си.

Ханс Клуге заяви пред датската държавна телевизия DR, че разпространението на COVID-19 все още ще доминира в обществото 2021 г., но ще бъде по-управляем от 2020 г.

Посочвайки, че най-лошите сценарии вече са приключили, Клуге заяви и че има повече информация относно вируса в сравнение с 2020 г., когато той за първи път започна да се разпространява.

Той обаче предупреди, че никой не може да е сигурен относно бъдещето на пандемията.

„Вирусът ще продължи да съществува, но не мисля, че ще са необходими ограничения. Това е оптимистично послание“, каза Клуге.

Клуге заяви, че появата на варианти на вируса са нормално явление и вирусът се опитва да се адаптира, но бързото разпространение на мутациите продължава да буди притеснение в СЗО.

Той каза, че мутациите няма да поставят вируса извън контрол, но отбеляза, че страните, чиито системи за здравеопазване вече са под натиск, могат да бъдат подложени на още по-голям натиск, което налага да приемат новите варианти на вируса много сериозно.

Клуге посочи, че най-големият проблем ще възникне, когато тези, които са ваксинирани се озоват в една и съща среда с онези, които не са, така че планирането на ваксинациите е много важен фактор. БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.