Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Талибаните набират сила в Афганистан

Талибаните набират сила в Афганистан

Талибаните съобщиха, че са завзели ключов афганистански граничен пункт с Пакистан, предаде АФП. Според съобщение на вътрешното министерство на Афганистан обаче правителствените сили са успели да отблъснат талибаните и да си върнат контрола на пункта.

Министерството на бежанците и репарациите на съобщи от своя страна, че талибанските сили напредват, особено в северния регион на страната през последните 15 дни. Съобщава се за над 5600 семейства, които са „разселени“.

Най-малко 22 военни от афганистанско подразделение са екзекутирани в град Даулат Абад на провинция Фаряб на 16 юни, съобщи Си Ен Ен, позовавайки се на информация от Червения кръст. Въпреки че инцидентът е станал преди близо месец, видеозаписи на предполагаемата екзекуция са публикувани едва наскоро.

Военните, за които се твърди, че са от подразделението на афганистанските специални сили, се вижда, че са извеждани от сграда в едно от видеата. Скоро след това се чува „Аллах Акбар“, когато изстрели отекват на открит пазар.

Според информация от местни източници командосите са останали без боеприпаси, докато се опитвали да защитят града от талибанските сили.

Говорител на талибаните заяви, че те все още държат поне 24 афганистански командоси.

Американският президент Джо Байдън обяви, че американските войски ще приключат официално оттеглянето си от мисията си в Афганистан до 31 август, припомня БГНЕС.

Изтеглянето на САЩ накара Кабул да призове външни партньори, като Русия, Индия и Китай, да съдействат технически за антитерористичните операции в региона.

Понастоящем талибаните контролират най-малко 212 района в Афганистан, докато афганистанското правителство контролира 70 района, според данни от Фондацията за защита на демокрациите. Около 116 остават оспорвани.

Източник: БНР

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.