Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Тимерманс: България и Румъния не са в пакет в мониторинга

Тимерманс: България и Румъния не са в пакет в мониторинга

„България и Румъния не са две страни, които вървят в пакет. Те винаги са били разделени в очите на Европейската комисия и ние винаги сме давали индивидуална оценка на всяка една от тях”. Това заяви зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс в ексклузивно интервю за предаването „Брюксел 1” по Bulgaria ON AIR.

Дни след като ЕК представи мониторинга за България и Румъния Франс Тимерманс коментира доклада пред водещата на „Брюксел 1” Милена Милотинова.

„През последните 11 години понякога Румъния отбелязваше сериозен напредък, а България нямаше напредък. Тогава сме били по-критични спрямо България, отколкото спрямо Румъния, Сега положението е обратното. Но ние винаги сме третирали двете страни индивидуално”, заяви Тимерманс в отговор на въпроса може ли мониторингът за България да падне, ако до 2019 година страната ни изпълни препоръките по оставащите 3 пункта, при положение че за Румъния мониторингът остане.

По думите на Тимерманс през 2007 година, когато двете страни станаха част от Общността, България и Румъния не са били готови по отношение на правосъдието и вътрешния ред за присъединяване към ЕС.

„За да сме сигурни, че двете страни ще наваксат в тези сфери, създадохме Механизма за сътрудничество и проверка”, коментира зам.-председателят на ЕК. Източник: Dnes.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.