Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Тонове злато от Венецуела се озовават в Турция след среща Ердоган-Мадуро

Тонове злато от Венецуела се озовават в Турция след среща Ердоган-Мадуро

Турска компания „Sardes“ е изнесла злато на стойност 900 милиона долара от Венецуела за Турция, съобщава Блумбърг, цитирана от БГНЕС.

Компанията се е появила през декември 2017 г., два месеца след като венецуелския лидер Николас Мадуро посети турския си колега Реджеп Тайип Ердоган в Анкара.

Още в първия месец на 2018 г. тя е пренесла злато за 41 млн. долара, а през следващия – за 100 млн. долара. В отношенията между двете страни това е безпрецедентен случай на сътрудничество, съобават от агенцията.

В края на януари парламентът на Венецуела, контролирано от опозицията, съобщи за опит да бъдат изнесени 20 тона злато от страната. Според противниците на сегашния президент Николас Мадуро, има вероятност то да е било предназначено за Русия. В Москва тази версия беше опровергана, но на 31 януари в руската столица кацна самолет, пристигайки от Венецуела с неизвестен товар на борда.

Венецуела е продала миналата година 73 тона злато на ОАЕ и Турция?

Централната банка на Венецуела през миналата година е продала 73 тона злато от националния резерв, съобщават местни медии с позоваване на информация от парламента на страната, който е доминиран от опозицията.

Общата стойност на тези 73 тона е около 2.5 милиарда долара.

По думите на депутата Карлос Папарони, златото е продадено на Обединените арабски емирства и на Турция.

По-рано беше съобщено, че Николас Мадуро и обкръжението му разпродават златния резерв, за да си осигурят наличност в евро.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.