Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Ципрас ще се срещне с Ердоган идната седмица в Истанбул

Ципрас ще се срещне с Ердоган идната седмица в Истанбул

Гръцкият премиер Алексис Ципрас се готви за официално посещение идната седмица в Турция. Това съобщи информационният сайт „Ахвалнюз“, позовавайки се на гръцкия „Катимерини“.

Очаква се датата да се уточни в края на тази седмица.

В рамките на Общото събрание на ООН през изминалия септември турският президент Реджеп Ердоган покани Алексис Ципрас да посети страната му. Очаква се акцентът в разговорите да е насочен върху двустранните връзки и кипърския въпрос.

От друга страна, на петата среща на върха на страните от Южна Европа Ципрас заяви: „Отношенията с Турция трябва да се основават на взаимно уважение и на уважението на международното право.“

„Идната седмица ще бъда в Истанбул и ще се срещна с президента Ердоган. Освен своите идеи ще изтъкна и атмосферата на днешната среща и ще отбележа, че както седемте държави, така и Европейският съюз са единодушни, че отношенията с Турция трябва да се основават на взаимното уважение и международното право“, подчерта Ципрас.

Гръцкият премиер засегна и темата за Кипър и допълни: „Всички ние очакваме трайно решение в Кипър. Това решение не може да включва нито окупаторите, нито гарантьорите. Това решение трябва да бъде в полза на кипърския народ, на кипърските турци и кипърските гърци.“

Obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.