Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турска медия пита: Какво се случва в България? (Допълнена)

Турска медия пита: Какво се случва в България? (Допълнена)

Проправителственият турски сайт haber7.com, (който е част от Медийна група “Канал 7“) публикува статия със заглавие „Какво се случва в България? Призив от мюсюлманите“, в която се твърди, че Национална агенция за приходите (НАП) в България е продала на таен търг сграда на Висшия ислямски институт, „под претекст, че Главно мюфтийство има дългове към държавата“.

Като се подчертава, че сградата е закупена през 2000 г. от Световната ислямска банка (Ислямска банка за развитие – б.р.) и подарена на Главно мюфтийство на мюсюлманското изповедание в България, в статията се посочва, че тя се намира в Банкя, „известна със своите лековити минерални извори“. В материала се твърди, че сградата се е ползвала като „учебно заведение на Висшия ислямски институт“. За сравнение според официалната интернет страница на Висшият ислямски институт адресът, на който се помещава висшето учебно заведение е в кв. „Враждебна“, ул. 57, № 6, а не сградата в Банкя, за която се говори в публикацията. Впрочем Висшият ислямски институт никога не се е помещавал във въпросната сграда в Банкя.

„Под претекст, че трябва да събере задълженията на Главно мюфтийство българското правителство е продало сградата, която е много ценна за мюсюлманите, в пълно противоречие с обичайната практика. Специалисти твърдят, че сградата, която функционира като Висш ислямски институт е продадена на многократно занижена цена.“, се твърди още в публикацията.
„Фактът, че българското правителство е продало заради незначителен повод една учебна сграда, принадлежаща на мюсюлманите, породи дълбока тъга в мюсюлманските среди.“, се казва в материала.

„Докато ние градим, те продават на безценица“

„Докато ние градим, те продават на безценица. Както се знае, Република Турция реставрира недвижимата собственост на българите и им я връща обратно. Например училището за духовници в Одрин беше върнато на българската фондация в рамките на процедурата за връщането на собствеността на немюсюлманите. Освен това „Дружеството за разпространение на знание“ реставрира, заплащайки висока сума, една сграда, принадлежаща на българската общност и сега се помещава в нея, като плащат наем на българската фондация.“, гласи друг акцент в статията.
Според новината, „продаването точно на сградата, закупена за целите на Института е прикрит опит за ликвидиране на Висшия ислямски институт в София.“

„Продаването, в името на прикрити цели, на сградата на мюсюлманите, които й отдаваха голямо значение за религиозното образование на техните деца, ги остави в безпомощно състояние.“, се твърди в публикацията и се допълва, че мюсюлманите очакват подкрепа от Турция, „която има влияние в региона“.

Статията завършва с призива: „Настояваме турското правителство и президентът Ердоган да ни защитят.“

По-късно новината публикуваха и в. “Йени Акит“ на сайта си, както и сайтът HDАBERLER.COM (Новини), които се позовават на кореспондента на Анадолската агенция в София, пред когото Председателят на Висшия ислямски духовен съвет Ведат Ахмет се е оплакал, че сградата е продадена на много занижена цена. Пред него Ахмет заявява: „Сградата беше запорирана. Мюфтийството имаше задължения за данък смет и данък сгради, невнесени осигуровки, които не можеше да покрие. Така всеки месец лихвата растеше. Към момента задълженията ни са около 8 милиона лева. Понеже Главно мюфтийство няма възможност да изчисти тези дългове, беше направено само частично плащане, но поради финансови трудности и частичното погасяване спря.“

Накрая Ведат Ахмет изразява надежда, че Турция ще окаже помощ за погасяването на дълговете на Главно мюфтийство и отправя укор със сравнението, че „Турция реставрира църкви и синагоги, а в България се слага ръка на вакъфски имот.“

Obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.