Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турската лира отбеляза рекорден спад

Турската лира отбеляза рекорден спад

Турската лира отбеляза днес рекорден спад спрямо долара, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган си осигури победа във втория кръг на президентските избори в неделя, встъпвайки в трето десетилетие на все по-авторитарното си управление, съобщи Ройтерс.

Лирата отслабна до 20,065 за долар в ранната европейска търговия, счупвайки предишния рекорд от петък.

От началото на годината турската национална валута се срина с около 7 процента и загуби повече от 90 процента от стойността си през последното десетилетие, докато икономиката е в хватката на цикли на нарастване и спад и необуздани пристъпи на инфлация.

След валутна криза от 2021 г. турските власти предприеха все по-практическо поведение на валутните пазари, а валутните и златните резерви намаляха.

„Победата на Ердоган доведе до допълнителен натиск върху турската лира“, коментира Бенджамин Пиктън, старши макростратег в Rabobank. Ердоган надделя въпреки годините на икономически сътресения, за които критиците обвиняват необщоприетите му икономически политики, които опозицията обеща да отмени.

Същевременно акциите отбелязаха ръст като индексът BIST-100 се повиши с 3,5 процента, а банковият индекс се повиши повече от 1 процент. Делът на чуждестранните мениджъри на активи, притежаващи турски акции, е намалял през последните години и пазарът е воден главно от местни инвеститори.

„Победата на Ердоган не предлага успокоение за нито един чуждестранен инвеститор“, заяви Хаснаин Малик, ръководител на проучване на капитала в Tellimer. „Само най-оптимистично настроените биха се надявали, че Ердоган сега се чувства достатъчно сигурен политически, за да се върне към ортодоксалната икономическа политика“, каза той. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.