Home»АНАЛИЗИ»Турската лира се обезценява все повече

Турската лира се обезценява все повече

Турция полита към нова валутна криза. Чуждестранните стоки поскъпват, инфлацията расте, а турската лира се срива. През настоящата седмица турската лира се обезцени рекордно спрямо долара и еврото.

Курсът на турската лира продължава да пада. През настоящата седмица се стигна до нов отрицателен рекорд – един долар се обменяше вече за над 7,40 турски лири. А 1 евро – срещу 8,82 турски лири, което също е рекордна стойност. В началото на годината един долар все още се равняваше на 5,95 турски лири и на 6,67 евро. Това означава, че до момента турската валута се е обезценила спрямо европейската с близо 24%.

Очевидно страната полита към нова валутна криза. Пандемията от коронавирус засегна Турция тежко поради изчезналите приходи от туризма, а сегашната слабост на турската икономика допълнително изостря проблемите. Тъй като местната валута постоянно се обезценява, турското население в момента масово превръща парите си в долари и злато. Търговци на злато съобщават, че едва смогват да задоволят огромното търсене. Имало дори турци, които били готови да продадат и личните си автомобили, само и само да се сдобият с благородния метал.

И при предишната валутна криза през 2018 турците обменяха лирите в долари. Същото е и сега. Вероятно мнозина се опасяват, че кризата няма да бъде преодоляна скоро. Турските банки вече са обезпокоени за своята ликвидност, поради което междувременно въведоха такси за тегленето на пари в чужда валута.

Основните потърпевши от сегашната ситуация са турските граждани. Чуждестранните стоки поскъпват, инфлацията расте и обезценява парите.

Инфлацията през юли: 11,76%

В миналото турската държава и концерните са взимали много кредити, деноминирани в долари и евро. Обслужването на тези кредити става все по-трудно поради намаляващата стойност на лирата. Ако местните кредитополучатели се окажат в невъзможност да обслужват дълговете си, турските банки ще се изправят пред гигантски проблем, който може да стане опасен и за Европа.

Причините за пропадането на турската лира са разнообразни. От една страна това е високата инфлация. През юли тя възлизаше на 11,76%. Тъй като основният лихвен процент е 8,25 на сто, се вижда, че реалната лихва е отрицателна. Поради тази причина инвестициите в турски лири не са привлекателни за инвеститори.

Зле се отразиха и загубите от туристическия бранш – през първото полугодие на 2020 броят на чуждестранните туристи спадна с цели 75%. А износът на страната намаля с близо 14% за първите седем месеца на годината. Твърде обострена е и международната ситуация около Турция, която спори със съседна Гърция около добива на газ в Средиземно море. Турция е активно замесена и в други конфликти – най-вече в Сирия, Ирак, Либия и Азербайджан.

Политиката на Ердоган

Друг фактор, който се отразява неблагоприятно на курса на турската лира, е свързан с политиката на президента Ердоган. Той не спира да настоява за нови понижения на основния лихвен процент, защото смята, че по този начин може да съживи икономиката. Повечето експерти обаче са убедени, че трябва да се направи точно обратното: повишението на основния лихвен процент, според тях, е единственият ефективен метод да се овладее девалвацията на лирата.

Експертите обаче се съмняват доколко Централната банка е политически независима от властта. „Ако тя не е в състояние да вземе драстични мерки, рисковете от ново пропадане на лирата си остават“, казва Антье Префке, анализатор на германската „Комерцбанк“.

Източник: Дойче веле

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.