Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турската опозиция настоява Ердоган да не участва в президентските избори

Турската опозиция настоява Ердоган да не участва в президентските избори

Представители на три турски опозиционни партии са внесли искане във Висшата избирателна комисия (ВИК) на Турция с искане да бъде анулирана кандидатурата на държавния глава Реджеп Тайип Ердоган за предстоящите президентски избори, предаде БТА, позовавайки се на турската телевизия Хабертюрк.

На 14 май в Турция ще се състоят президентски и парламентарни избори.

Трите опозиционни формации – Добра партия, Партията за демокрация и напредък (ДЕВА) и Партията на родината (Мемлекет партиси) твърдят, че Ердоган няма право да се кандидатира отново за президент. Според тях това е противоконституционно.

Представителите на опозицията в Турция настояват, че поредното издигане на Ердоган за кандидат-президент е противоконституционно, тъй като настоящият му мандат е втори.

Турските власти обаче обясняват това с факта, че президентският мандат на Ердоган е нулиран след конституционния референдум от 2017 г. Министърът на правосъдието Бекир Боздаг обяви, че няма законови пречки Ердоган да се кандидатира на предстоящите президентски избори. Той мотивира това с факта, че настоящият мандат на Ердоган след преминаването на Турция към президентска форма на управление през 2018 г. е първи.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.