Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турската централна банка повишава основната си лихва след два месеца без промяна

Турската централна банка повишава основната си лихва след два месеца без промяна

Турската централна банка повиши основния си лихвен процент с 5 процентни пункта до 50 на сто – решение, оправдано от равнището на инфлацията, което е над очакванията и достига близо 70 на сто на годишна основа, съобщи БТА, цитирайки Франс прес.

„В отговор на влошаването на перспективите за инфлацията Комитетът (по паричната политика) реши да повиши основния лихвен процент“, се казва в прессъобщение на банката.

Инфлацията в Турция се ускори през февруари до 67,1 на сто на годишна основа спрямо 64,9 процента през януари според официалните данни.

Официалните данни обаче се оспорват от независими икономисти от Групата за анализ на инфлацията (ENAG), според които ръстът на потребителските цени е 122 процента на годишна база.

След преизбирането на президента Реджеп Тайип Ердоган през май миналата година новият екип начело на централната банка повиши основната лихва с 8,5 пункта до 45 на сто в опит да обуздае инфлацията. Турската централна банка обаче запази водещата си лихва на равнище 45 на сто в края на февруари, прекъсвайки цикъла на затягане на паричната политика.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.