Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турски депутат състави миграционна карта на Истанбул, във всички райони на мегаполиса има концентрация на чужденци

Турски депутат състави миграционна карта на Истанбул, във всички райони на мегаполиса има концентрация на чужденци

Народният представител от Републиканската народна партия в Турция Гюрсел Текин направи теренно проучване в Истанбул заедно със служители от публичната администрация, членовете на районните кметства и кметове, в резултат на което депутатът състави миграционна карта на Истанбул.

Картата показва мигрантите от различни държави по райони в Истанбул. Картата обхваща 39 района, във всеки от които се наблюдава концентрация на мигранти.

В „Кадъкьой“ живеят иранци, иракчани и руснаци, а в „Шишли“ преобладават граждани от Монголия и африканските държави. В „Еюп“ са мигрантите от Афганистан, Пакистан, Сирия и Тюркменистан, в „Арнавуткьой“ има предимно сирийци, суданци и араканци. В район „Есенйурт“ пребивават чужди граждани от Сирия, Афганистан, Пакистан, Египет, Тунис, Мароко, Уганда, Нигерия, Конго и др.

„По време на теренното проучване установихме, че в Истанбул живеят най-малко два милиона чужденци. Това са два милиона души, които живеят в трийсет и девет района на Истанбул с временен бежански статут, с разрешително за пребиваване или нелегално. Само в район „Есенйурт“ има 250 хиляди чужденци. Те са дошли от всчки краища на света. Освен от Сирия има мигранти от Афганистан, Пакистан, Ирак, Уганда, Нигерия, Конго, Либия и др. Днес в „Есенйурт“ живеят чужденци колкото една четвърт от населението на района. Тоест официално жителите на района са 1 милион души, но реално живеят 1 милион и 250 хиляди човека. Такъв растеж на числеността на населението е непосилен нито за Есенйурт, нито за останалите квартали на Истанбул. Ние не разполагаме нито с институционален капацитет, нито с инфраструктура, за да отговорим на нуждите на града при подобни темпове на растеж на населението.“, заявява депутатът Гюрсел Текин.

Турският депутат изтъква, че по данни на истанбулското валийство броят на мигрантите е 1 милион и 300 хиляди.

„Валийството не успява да проследи нелегалните мигранти. В тази цифра не фигурират нелегалните мигранти. Но във всички райони на Истанбул са налице хилади неустановени мигранти. Компетентните органи трябва да упражняват по-строг контрол и да регистрират неконтролируемата миграция.“, твърди още Текин.

Гюрсел Текин заявява, че 97 на сто от бежанците работят нелегално в Турция и акцнтира върху факта, че работодателите се отнасят с тези хора „като с роби“. „Те нямат никакви права, не са организирани, нямат осигуровки, възнаграждението им е под минималната заплата.“, обобщава Текин.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.