Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Турски гражданин осъди българските гранични власти

Турски гражданин осъди българските гранични власти

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург реши в полза на турския гражданин Исмет Тогрул, който подаде иск против България през 2010 година.

Вчерашното решение на ЕСПЧ е в полза на ищеца, на когото българските митнически служби неправомерно са конфискували малко над 208 хиляди евро, съобщава турската редакция на „Евронюз“.

Съдът реши, че възоснова Конвенцията за правата на човека България неправомерно е конфискувала 208 500 евро на Исмет Тогрул при напускане на страната и постанови те да бъдат върнати на ищеца.

ЕСПЧ не уважи иска от 30 000 евро на Исмет Тогрул за морално обезщетение по случая.

Исмет Тогрул е роден през 1963 година и живее в Истанбул. Тогрул бе подал молба в ЕСПЧ за случая от 2008 година, когато при напускане на България граничните власти конфискуват на турския гражданин 208 500 евро, които са били декларирани.

Исмет Тогрул е обяснил, че парите са от продажбата на личния си автомобил и изтеглени от негова банкова сметка и предоставил всички необходими документи на българските гранични власти, но паричните средства са били конфискувани. След случая Тогрул е подал иск в ЕСПЧ, че е бил ощетен.

оbzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.