Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турски компании са готови да дадат принос за реализиране на проектите за модернизация на българската армия

Турски компании са готови да дадат принос за реализиране на проектите за модернизация на българската армия

„Многоизмерното приятелство и съюз между Турция и България са основният елемент на стабилността на Балканите. Задълбочаването и укрепването на двустранните отношения във всички области е от полза не само за нашата страна, но и от полза за региона на Балканите и дори на Европа“. Това е заявил заместник-председателят на парламентарната комисия по национална отбрана към Великото национално събрание на Турция Рефик Йозен на среща-разговор с министъра на отбраната Тодор Тагарев по време на негово посещение в Анкара по покана на турския му колега Яшар Гюлер, информира Анадолската агенция. Срещата се е състояла в турския парламент.

Заместник-председателят на парламентарната комисия по национална отбрана към Великото национално събрание на Турция е подчертал, че войната между Русия и Украйна е засегнала по различен начин страните, които граничат с Черно море. По думите му Турция полага многостранни усилия за установяване на мир и стабилност в този процес и че всички страни са чувствителни към правилата на Конвенцията от Монтрьо, което е от голямо значение за сигурността на региона.

Конвенцията от Монтрьо ограничава навлизането на военни кораби на държави извън Черноморието през проливите в мирно време. По време на военни конфликти Турция има правото да затвори Босфора и Дарданелите за военни кораби.

На срещата в турския парламент е било отделено специално внимание на въпроси, свързани с отбранителната промишленост. Рефик Йозен е информирал българския министър за постиженията на турската страна в тази област.

“Вярваме, че турските компании в областта на отбранителната промишленост ще дадат голям принос на бъдещите проекти за модернизация на българската армия”, е заявил Йозен, който е и депутат от управляващата Партия на справедливостта и развитието от град Бурса, информира Анадолската агенция.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев е заявил, че проектите за модернизация на българската армия са винаги отворени за турски компании, посочва Анадолската агенция.

След това срещата е продължила на закрито за журналистите.

По време на посещението на министъра на отбраната Тодор Тагарев в Анкара бе подписан Меморандум за разбирателство между правителствата на Република България и Република Турция относно презгранични операции за охрана на въздушното пространство. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.