Home»АКЦЕНТ»Турски печат: „Това не е първоаприлска шега, Народнорепубликанската партия стана първа“

Турски печат: „Това не е първоаприлска шега, Народнорепубликанската партия стана първа“

Победата на местните избори на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) е сред водещите теми на турския печат тази сутрин.

„Това не е първоаприлска шега. Народнорепубликанската партия стана първа“ („Сьозджу“), „Историческа победа. НРП стана първа партия на местните избори“ („Джумхуриет“), „Промяна в големите градове“ („Тюркийе“), “Ердоган: Няма да оспорваме решението на избирателите“ („Акшам“), „В големите градове картата се промени“ („Миллиет“), „Турция направи своя избор“ („Тюркгюн“), „Народът разби досегашния ред“ („Евренсел“), „Демокрацията спечели. Народът даде урок“ („Йени Асия“), „Човекът загуби“ („Бюргюн“, визира президента Реджеп Тайип Ердоган – бел. авт.), „Посланията от урната сочат следното: проблемна икономика“ („Дирилиш постасъ“). Това са част от водещите заглавия на опозиционните и проправителствените вестници, поместени на първите им страници тази сутрин, след като цяла нощ поддръжниците на опозицията ликуваха след победата на Народнорепубликанската партия (НРП).

Според преброени 99,01 на сто от бюлетините основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) събира подкрепата на 37,74 на сто от гласоподавателите в страната, а управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) получава подкрепа от 35,49 на сто от избирателите. На трето място се нарежда Партията на новото благоденствие на Фатих Ербакан (с подкрепа от 6,19 на сто), четвърта е прокюрдската партия ДЕМ (с 5,67 на сто от гласовете), а Партията на националистическото действие (съюзник на ПСР) е пета с 4,98 процента. Избирателната активност е била 78,38 процента.

НРП печели в петте най-големи градове – Истанбул, Анкара, Измир, Бурса, Анталия.

„Sana kırmızı çok yakışıyor“ („Много ти отива червеното“), пише на първата си страница в. „Коркусуз“, като публикува карта на Турция, на която се виждат резултати от изборите, като повечето от окръзите в страната са оцветени в червено – цветът, символизиращ най-старата партия в Турция – кемалистката НРП. Изданието цитира част от припева на хита на популярната турска изпълнителка Ханде Йенер „Kırmızı“.

Турция, която през последните 22 години бе оцветена в оранжево – цветът на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), след вчерашните избори върна червения си цвят – цветът на кемалистката Народнорепубликанска партия, коментира „Коркусуз“, като добавя и на футболен език „народът даде червен картон на управляващите“.

„Гражданите показаха „червен картон“ на клеветите, конспирациите и лъжите на ПСР. Народът наказа тези, които живеят в дворец, и не виждат трудностите, пред които са изправени хората“, коментира опозиционният в. „Сьозджу“.

По последни данни сегашният кмет и кандидат за нов мандат на НРП за градоначалник на Истанбул Екрем Имамоглу печели изборите с подкрепата на 51,09 на сто от избирателите. Настоящият кмет на Анкара Мансур Яваш печели със съкрушителните 60,35 процента, а кмет на Измир става Джемил Тугай (също от НРП) с подкрепата на 48,9 на сто от гласовете.

В. „Сьозджу“ продължава с коментарите с футболен жаргон, като отбелязва, че „Имамголу е вкарал трети гол“. Изданието има предвид вчерашната победа на Имамоглу, победата на изборите на 31 март 2019 г., както и последвалата победа на повторението на изборите през юни 2019 г.

„Сьозджу“ добавя, че Имамоглу има категорична победа в ключово важния град Истанбул, за който президентът Реджеп Тайип Ердоган многократно е казвал: „Който спечели Истанбул, печели цяла Турция“.

„Гласовете за ПСР се стопиха, даден бе урок на „единствения човек“ (Ердоган – бел, авт.), коментира опозиционният „Джумхуриет“.

„Добра партия“ е ранена, докато Партията на новото благоденствие получи по-голяма подкрепа“, добавя вестникът, близък до кемалистката партия.

Изданието отбелязва, че НРП за първи път от 1977 г. става първа на избори, като посочва, че победата е сравнима само с тази преди почти 50 години на общи избори (когато премиерът Бюлент Еджевит е председател на партията).

Редица опозиционни издания днес сравняват настоящия председател на НРП Йозгюр Йозел с Бюлент Еджевит, като добавят, че новият председател на кемалистката формация Йозел е допринесъл за победата на партията.

Проправителственият в. „Тюкийе“ цитира Йозел, който в реч пред огромен брой привърженици снощи каза, че „на изборите няма губещи, а всеки печели“.

Друго проправителствено издание – Йени шафак“ пише в заглавие „Повратна точка“ и цитира президента Ердоган, който снощи отбеляза, че „народът е изпратил посланието си“, както и че неговата партия ще се подложи на самокритика. Държавният глава добави, че „във всяко случващо се нещо има и нещо добро“. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.