Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Турски съд осъди Осман Кавала на доживотен затвор. Това е удар върху правосъдието!

Турски съд осъди Осман Кавала на доживотен затвор. Това е удар върху правосъдието!

Турски съд осъди на доживотен затвор бизнесмена и филантроп Осман Кавала, намирайки го за виновен за опит за сваляне на правителството чрез финансиране на антиправителствените протести през 2013 г., предаде „Ройтерс“.

64-годишният Кавала се намира в затвора от четири и половина години без присъда и отхвърля обвиненията, които бяха предявени към него и още 15 подсъдими заради протестите за Гези. Демонстрациите започнаха от малка протестна проява в защита на парк в Истанбул, но прераснаха в масови антиправителствени протести, обхванали цялата страна, при които загинаха осем протестиращи.

Други обвиняеми бяха осъдени на до 18 години затвор в подпомагане на опит за сваляне на правителството.

Съдът съобщи, че е решил да оправдае Кавала по обвинението в шпионаж поради липса на доказателства.

През декември 2019 г. Европейският съд за правата на човека настоя на незабавното освобождаване на Кавала от ареста, като постанови, че арестуването му е политически мотивирано и е в нарушение на Европейската конвенция за правата на човека. Турция игнорира решението на ЕСПЧ, въпреки че Комитетът на министрите на Съвета на Европа, който следи за прилагането на решенията на съда в Страсбург, многократно я призовава да го изпълни.

Кавала, който многократно е обвиняван от Ердоган, че е агент на американския милиардер Джордж Сорос, е видна фигура на гражданското общество в Турция. Той е основател на неправителствената организация „Анадолу Кюлтюр“, подкрепяща културни и социални проекти, член-основател на фондация „Отворено общество“ на Сорос в Турция. Бизнесменът се е занимавал и с популяризиране в чужбина на турското изкуство и културно наследство и е известен с подкрепата си за културни проекти, отнасящи се до теми като правата на малцинствата и кюрдския въпрос.

САЩ разкритикуваха присъдата срещу Осман Кавала

Съединените щати казаха, че са „силно смутени и разочаровани“ от присъдата срещу турския филантроп Осман Кавала, предаде „Ройтерс“.

„Несправедливата му присъда е в несъответствие със спазването на човешките права, основните свободи и върховенството на закона. Отново призоваваме Турция да освободи Осман Кавала“, каза в писмено изявление Държавният департамент. „Силно сме обезпокоени, от продължаващия съдебен тормоз срещу гражданското общество, медиите, политическите и бизнес лидери в Турция.“

„Амнести интернешънъл“: Присъдата срещу Кавала е удар върху правосъдието и човешките права

Правозащитната организация „Амнести интернешънъл“ окачестви присъдата срещу турския бизнесмен и филантроп Осман Кавала като унищожителен удар върху правосъдието и човешките права, предаде „Ройтерс“.

Дитректорът на организацията за Европа Нилс Мужниекс заяви, че съдебната присъда противоречи на логиката. По думите му властите не са осигурили доказателства, които подкрепят безпочвените обвинения. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.