Home»ИКОНОМИКА»Турски супермаркети намаляват и замразяват цените, след „призив“ на правителството

Турски супермаркети намаляват и замразяват цените, след „призив“ на правителството

Турски супермаркети обявиха миналата седмица инициативи за намаляване и замразяване на цените на редица стоки след призиви на турски отговорни представители, съобщава в. „Дейли сабах“.

Това засилва натиска от страна на правителството върху бизнеса да направи повече за ограничаване на рязкото покачване на потребителските цени, достигнали 24-годишен връх през октомври. В последвалите два месеца до края на м.г. инфлацията отбеляза лек спад.

Големи вериги супермаркети, сред които „Мигрос“, ШОК и A101, наскоро обявиха, че ще замразят цените на хиляди стоки от ежедневието.

Миналата седмица министърът на финансите и държавната хазна Нуреддин Небати призова търговците на дребно да предприемат действия, като подчерта, че експлоататорското ценообразуване няма да бъде прието.

„Призовавам както националните, така и местните пазари да не увеличават или да фиксират цените за определен период от време. Готови сме да предоставим всякакъв вид съдействие“, каза той.

Наскоро Небати и министърът на търговията Мехмет Муш се срещнаха поотделно с висши представители на водещи търговски вериги. Муш предупреди, че правителството никога няма да допусне несправедливо повишаване на цените.

Веригата ШОК обяви, че ще замрази цените на около 1000 основни потребителски стоки през януари – ориз, макаронени изделия, бобови култури, брашно, чай, кафе, захар, олио, зеленчуци.
Главният изпълнителен директор на ШОК Угур Демирел заяви, че търговската верига е решила да „допринесе за националната икономика и бюджета на клиентите“.

Междувременно „Мигрос“ също открои своя „антиинфлационен ангажимент“ и обяви, че фиксира цените на 419 собствени стоки и прави отстъпки от цените на над 3000 продукта. Веригата замрази цените на много основни стоки, включително олио, брашно, чай, захар, бобови култури, перилни препарати и памперси за този месец.

Собственикът на една от най-големите мрежи от магазини в Турция, A101, заяви, че също ще замрази цените на 2023 основни стоки през целия януари.

„Карфур“ (CarrefourSA) анонсира отстъпки между 20% и 40% от цените на 20 000 хранителни и нехранителни продукта за този месец, а „Хепи сентър“ (Happy Center) ще направи отстъпки до 20% от цените. AA

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.