Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турски военен хеликоптер се разби, жертвите са 11

Турски военен хеликоптер се разби, жертвите са 11

На 11 нараснаха жертвите на катастрофата с военен хеликоптер в Югоизточна Турция вчера, съобщават турски вестници днес. Сред загиналите е командващият Осма армия ген. Осман Ербаш. Двама военнослужещи са ранени, представя равносметката в. „Йеничаг“.

Връзката с хеликоптера „Кугър“, който е излетял в 13.55 ч. е била прекъсната в 14.25 ч. вчера. Инцидентът е станал в района на град Татван при неблагоприятни метеорологични условия.

Военният хеликоптер е пътувал от окръжния град Бингьол за Татван, окръг Битлис. Веднага след инцидента на мястото на катастрофата са били изпратени дрон, хеликоптер и самолет CN-235 и са предприети издирвателно-спасителни действия, пише „Тюркгюн“.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган следеше операцията от самото й начало и се осведомяваше за развитията от министъра на отбраната Хулуси Акар, посочва още същото издание.

В. „Миллиет“ информира, че това е четвърта катастрофа с хеликоптер „Кугър“ в страната. Преди това подобни инциденти със същия вид хеликоптери в Турция са станали през 1997, 2003 и 2017 г., напомня изданието. 28 военнослужещи са загубили живота си при предишните инциденти, допълва изданието. С жертвите на новата катастрофа броят на загиналите нараства на 39.

По думите на министъра на отбраната причината за катастрофата по първоначални данни се корени в лошото време, допълва „Миллиет“. В района на инцидента е имало гъста мъгла.

„Сабах“ отбелязва, че поредната катастрофа с този вид вертолет е насочила вниманието към хеликоптерите „Кугър“, които влизат в инвентара на турската армия през 1996 г. Турция разполага с общо 50 апарата от този вид, от които двайсет са купени от Франция, а 30 са построени в Турция.

„Голяма болка“ (в. „Хюриет“), „Турция в траур“ („Джумхуриет“), „Герои мъченици“ („Йени шафак“), „Душата ни изгоря“ („Поста““ – това са някои от заглавията в турските вестници днес, които съобщават за инцидента като водеща новина. БНР

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.