Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турските цветари не смогват на нарасналото търсене след смъртта на британската кралица

Турските цветари не смогват на нарасналото търсене след смъртта на британската кралица

Турските цветари прибягват до товарни самолети вместо камиони, тъй като бързат да изпратят колкото се може повече цветя до Обединеното кралство в отговор на нарасналото търсене след смъртта на кралица Елизабет Втора, съобщава „Ройтерс“.

Поръчките за цветя са се увеличили с 90% след смъртта на кралицата, заяви Селчук Челеби от Стоковата борса в Анталия и добави, че турските цветари са успели да посрещнат само около 40% от търсенето, пише БТА.

„Това е краят на сезона в (средиземноморския окръг) Анталия. Намираме се в период, в който производството в (южния окръг) Ъспарта е в спад“, заяви Челеби пред „Ройтерс“.

Нарастването на търсенето означава, че цветарите трябва да наемат самолети, за да доставят цветята до Великобритания, което отнема един ден в сравнение с една седмица с камион, уточнява Челеби.

Дъщерното дружество на Турските авиолинии – компанията „Turkish Cargo“, съобщи, че е започнала да изпраща от Анталия и Испарта в Англия над 500 000 цветя, тежащи около 13 тона.

„Turkish Cargo“ е доставила приблизително четири тона цветя в Лондон от началото на седмицата“, се казва в съобщение на компанията.

Между 5 и 12 септември официалните данни показват, че износът на цветя от Турция за Англия се е увеличил с 40% в сравнение с миналата година.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.