Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турските власти разследват 768 души във връзка с последиците от земетресенията

Турските власти разследват 768 души във връзка с последиците от земетресенията

Турските власти разследват 768 души във връзка с последиците от смъртоносните земетресения в Турция на 6 февруари, които разтърсиха района на турско-сирийската граница, предаде БТА, позовавайки се на ДПА.

Повечето от заподозрените са представители на строителни компании, но сред тях е и кметът на Нурдагъ, който е сред най-разрушените градове.

До момента са арестувани 237 души, съобщава ДПА.

Земетресения с магнитуд 7,7 и 7,6 удариха югоизточната част на Турция в интервал от няколко часа на 6 февруари. Трусовете причиниха жертви и разрушения и в съседна Сирия.

Министърът на вътрешните работи на Турция съобщи, че броят на жертвите е нараснал на 45 968 души.

Земетресенията оставиха без дом близо два милиона души в Турция.

По данни на турско правителство над 200 000 сгради са били повредени при трусовете. Около 50 процента от тях са строени след 2001 г. и би трябвало да отговарят на по-стриктни строителни стандарти.

В Турция нараства общественият гняв срещу лошото строителство и широкоразпространената корупция, които се смята, че са допринесли за мащабите на бедствието, отбелязва ДПА. По-строги строителни норми бяха въведени в страната преди 20 години, но те масово се пренебрегват. Критици твърдят, че разследванията за корупция не стигат до същината на проблема. Отбелязва се също, че няма отстранени от длъжност политически фигури, свързани с пропуски, довели до огромния брой смъртни случаи.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.