Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турските власти са унищожили повече от 300 хил. книги

Турските власти са унищожили повече от 300 хил. книги

Повече от 300 хил. книги са били иззети от турски училища и библиотеки и унищожени след опита за военен преврат през 2016 г. по данни на Министерството на образованието, предаде „Гардиън“.

Миналата седмица министърът на образованието Зия Селчук обяви, че унищожаването на книгите е свързано с решителните действия към всичко, свързано с Фетхуллах Гюлен – живеещия в САЩ проповедник, сочен от властите в Анкара за организатор на опита за преврат. Самият Гюлен отрича да е свързан по какъвто и да е начин с преврата.

Информацията се появи първо във вестник „Хюриет“, който публикува снимки, взети от новинарския сайт Kronos27. Според сайта Turkey Purge, чието описание е, че това е „малка група от млади журналисти, които се опитват да бъдат гласа на хората в Турция, страдащи от потисническия режим“, през 2016 г. учебници по математика са били забранявани дори когато на една от страниците са били инициалите на Гюлен.

През декември 2016 г. вестник „Биргюн“ писа, че 1,8 млн. учебници са унищожени и отново отпечатани, защото са съдържали „нежелателната“ дума Пенсилвания. Това е американският щат, в който живее Гюлен. Улици в Турция на името на Гюлен също са преименувани според други публикации.

Организации, занимаващи се със свобода на словото, заявиха, че коментарите на турския министър на правосъдието са ги разтревожили. „Само за три години издателствата в Турция намаляха драстично“, а 29 издателства бяха закрити за „разпространяване на терористична пропаганда“, казаха в общо изявление международният и английският ПЕН клуб.

Проучване на английския ПЕН клуб от 2018 г. показва, че след обявяването на извънредно положение след опита за преврат 200 организации от сферата на медиите и книгоиздаването са били закрити, 80 писатели са станали обект на съдебни разследвания или срещу тях са били заведени дела, а 5882 университетски преподаватели от 118 държавни университета са били уволнени. Заключението на проучването е, че в Турция има „криза на свободата на изразяване“.

„Тъй като правителството драстично е увеличило влиянието си върху медиите и книгоиздаването, то заглушава гласовете на критиката“, се казва в изявлението на ПЕН клубовете. „Ние призоваваме турските власти да разрешат възстановяването и независимата работа на издателствата и незабавно да сложат край на драстичното намаляване на свободата на словото“, завършват те.

Източник: dnevnik.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.