Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турските власти спират покупките на автомобили в публичния сектор за три години

Турските власти спират покупките на автомобили в публичния сектор за три години

Турското правителство обяви серия от мерки за икономии на средства от бюджета, предават турските медии.

Предвижда се забраняване на купуването на нови автомобили в публичния сектор за срок от три години като част от програмата за икономии на бюджетни средства, съобщи министърът на финансите Мехмет Шимшек, цитиран от държавната телевизия ТРТ-Хабер.

Спираме купуването на нови автомобили в публичния сектор за три години, с изключение на случаи, при които това е крайно необходимо като за бърза помощ, за сферата на отбраната и сигурността, каза Шимшек.

Той съобщи, че се налагат ограничения върху служебните пътувания в чужбина на държавните служители.

Практиката за даване на коктейли, делови обеди и други подобни събития също се замразява за три години, освен в случаите на организиране на международни срещи и по повод национални празници.

Забранява се раздаването на подаръци като списания и календари.

Това не е първият пакет от мерки за икономии и няма да бъде последният. Ще преразгледаме всички сфери на разходите за 2024 г., заяви турският министър на финансите.

Подновяването на съществуващите договори за купуване на лизинг на превозни средства ще подлежи на получаване на специално разрешение. Излишните превозни средства и старите автомобили ще бъдат премахнати. С изключение на отбраната и сигурността, услугите за превоз на персонал ще бъдат премахнати на местата, където има обществен транспорт.

С изключение на зоните, в които има риск от земетресение купуването и изграждането на нови служебни сгради ще бъде преустановено за срок от три години.

Наемите за служебните жилища и таксите за социални съоръжения ще бъдат преразгледани, като се вземе предвид текущата им пазарна стойност.

Нов персонал в сферата на публичния сектор ще бъде наеман за длъжности, освободени от пенсионирани служители.

Според бизнес всекидневника „Економим“ с новите мерки ще може да се добавят над 9,3 млрд. долара годишно към държавната хазна. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.