Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турските военни неутрализираха 13 кюрдски бойци в Ирак и Сирия

Турските военни неутрализираха 13 кюрдски бойци в Ирак и Сирия

Турските въоръжени сили са неутрализирали 13 бойци от Кюрдската работническа партия (ПКК) при акции в Ирак и Сирия, съобщи турското министерство на националната отбрана.

Военните са неутрализирали десет бойци от ПКК в Северен Ирак в районите, в които се провежда операция „Лапа“ и „Лапа-Ключ“, както и трима бойци от СЗН (Силите за защита на народа, свързани с ПКК и действащи в Сирия – бел. авт.), локализирани в района, в която се извършва операция „Маслинова клонка“ в Северна Сирия, се казва в изявление на министерството, цитирано от държавната телевизия ТРТ-Хабер.

ПКК води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г. и се разглежда като терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ. Десетки хиляди са загиналите в конфликта. Бойците от ПКК имат бази в Северен Ирак и са активни в Северна Сирия.

Турските медии съобщиха, че турските въоръжени сили са изпратили подкрепления в някои градове в Сирия, разположени близо до границата с Турция. Временно е била преустановена и работата на граничните пунктове със Сирия. Това се случва, след като се разразиха сблъсъци между членове на местни групировки и турски войници и бяха извършени нападения срещу офиси на турски организации и шофьори на камиони.

Напрежението се засили през последните дни, като снощи в няколко града в контролираните от Турция райони бяха организирани протести. Демонстрациите, при които по данни на Сирийския център за наблюдение на правата на човека са загинали четирима души, бяха организирани, след като ден по-рано разгневени турски граждани нападнаха сирийци в град Кайсери, Централна Турция. Разгневената тълпа нападна сирийците заради случай на сексуален тормоз над седемгодишно дете от страна на сириец в града. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.