Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турският конституционен съд отхвърли жалба на опозицията срещу спорния „закон за дезинформацията“

Турският конституционен съд отхвърли жалба на опозицията срещу спорния „закон за дезинформацията“

Конституционният съд на Турция потвърди спорния медиен закон, който предвижда затвор за лица, за които е преценено, че разпространяват дезинформация, съобщи Асошиейтед прес. Законът беше атакуван в съда от основната опозиционна сила – Народнорепубликанската партия (НРП).

В закона е предвидено наказание от до три години лишаване от свобода за журналисти и потребители на социални медии, осъдени за разпространение на информация, за която се прецени, че „не отговаря на истината“ и се отнася до вътрешната и международната сигурност, обществения ред или общественото здраве.

Законът беше приет преди година с гласовете на управляващата Партия на справедливостта и развитието и партньорите ѝ от Партията на националистическото действие. Това засили безпокойствата за свободата на медиите и на словото в страната.

НРП поиска от Конституционния съд да отмени закона с аргумента, че той ще бъде използван за още по-голямо заглушаване на критиците на правителството, като нанесе удар върху социалните медии и независимата журналистика.

Искането на опозицията обаче беше отхвърлено от съда, съобщи държавната Анадолска агенция. Аргументите на съда не бяха оповестени.

Срещу около 30 души бяха повдигнати обвинения по закона от влизането му в сила, пише турският в. „Джумхуриет“.

Миналата седмица властите задържаха разследващия журналист Толга Шардан и му повдигнаха обвинения по новия закон за разпространение на дезинформация. Обвиненията са свързани с негова публикация за твърдения за корупция в съдебната власт. Журналистът, който работи за информационния сайт T24, беше освободен след няколко дни в очакване на процеса, като му е наложена мярка за неотклонение подписка и забрана да напуска страната.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отдавна настояваше за закон за борба с дезинформацията и фалшивите новини с аргумента, че те и надигащият се „дигитален фашизъм“ представляват заплаха за националната и глобалната сигурност.

Същевременно обаче ситуацията със свободата на изразяването и на медиите в Турция се влоши рязко през последните години, а организацията „Репортери без граници“ нарежда Турция на 165-о място от 180 държави по отношение на медийната свобода. В момента 19 журналисти или служители в сектора на медиите се намират в затвора, показват данни на Съюза на журналистите в Турция, припомня Асошиейтед прес. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.