Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турският парламент ще вземе решение за кандидатурата на Швеция за НАТО през есента

Турският парламент ще вземе решение за кандидатурата на Швеция за НАТО през есента

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че парламентът на страната има последната дума за одобряването на кандидатурата на Швеция за членство в НАТО и това решение ще бъде взето, когато законодателният орган възобнови сесиите си през есента, съобщава БТА, позовавайки се на в. „Хюриет дейли нюз“.

Говорейки пред журналисти след правителствено заседание в Анкара, Ердоган каза, че Турция ще изпълни своя ангажимент веднага щом парламентът възобнови дейността си след лятната ваканция.

„Ние ще свършим нашата част от работата, когато парламентът възобнови дейността си“, посочи президентът.

„Подчертавайки нашата принципна подкрепа за разширяването на НАТО, ние също така сме изразили очакванията на Турция по ясен начин. Отправихме своите предупреждения, отнасящи се не само до тероризма, но и до ислямофобията, която се разпространява като зараза на Запад“, посочи Ердоган.

„Стъпките, които трябва да бъдат предприети взаимно във връзка с членството на Швеция в алианса, бяха посочени в съвместно изявление. Ние ще свършим нашата част, веднага щом парламентът започне работа. Великото национално събрание на Турция има последната дума по протоколите за членство. Ние нямаме съмнения, че нашите парламентаристи ще действат съвестно и ще направят всичко, което изискват интересите на страната ни“, добави той.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.