Home»АНАЛИЗИ»ТУРСКИЯТ УЧЕН МЕХМЕТ АЛТАН: КОГАТО ПОЛИТИКАТА ОПРЕДЕЛЯ ВСИЧКО, ТОГАВА ОБЩЕСТВОТО СЕ РАЗПАДА

ТУРСКИЯТ УЧЕН МЕХМЕТ АЛТАН: КОГАТО ПОЛИТИКАТА ОПРЕДЕЛЯ ВСИЧКО, ТОГАВА ОБЩЕСТВОТО СЕ РАЗПАДА

Турският учен проф. д-р Мехмет Алтан, който лежа в затвора двайсет и един месеца, въпреки решението на Конституционния съд за освобождаването му, даде интервю за турската редакция на Дойче веле. В него турският учен изтъква, че легитимността на една държава се крепи върху нейната Конституция, но в Турция правовата държава е рухнала.

Професор Алтан, първо бяхте задържан заради „сублиминално“ (подсъзнателно) внушаване на послания в полза на опита за преврат, после Ви арестуваха с обвинението, че сте били „съпричастен към опита за преврат“, след това Съдът за тежки престъпления не призна решението на Конституционния съд за пускането Ви на свобода, получихте доживотна присъда, а най-накрая Ви освободиха… Много е трудно да се обобщи всичко, затова искам да попитам какъв е правният Ви статут понастоящем?

Ще го обясня на обикновен език, най-висшият орган на съдебната власт в Турция е Конституционният съд. Висшият съдебен състав на Конституционния съд и Европейския съд по правата на човека проучиха окончателния вариант на делото срещу мен, съгласно което имам отежнена доживотна присъда и излязоха със заключително становище, че аз не трябва дори да съм задържан. От момента на арестуването ми в продължение на двайсет и един месеца аз бях неправомерно и незаконно задържан. Въпреки това, все още веднъж седмично отивам в полицията и се подписвам, наложена ми е забрана за напускане на страната. Бях изхвърлен от Истанбулския университет, в който съм преподавал трийсет години. И това дело ще бъде разгледано отново във Втори районен съд на 21 септември.

Вие, брат Ви Ахмет Алтан и още хиляди други хора в условията на извънредно положение бяха осъдени или чакат присъди в рамките на разследването на опита за преврат. Успя ли този процес да хвърли светлина върху опита за преврат?

Обвинението срещу мен се базира на две мои публикации и едно телевизионно участие. Разследването, свързано с опита за преврат, наказването на виновните не трябваше да се превръща във възможност за произволни практики, преследващи политически цели. Трябваше да бъдат наказани онези, за които наистина има доказателства, че са упражнили насилие, че са употребили оръжие и са замесени в метежа и неговото планиране. Но стана обратното, бяха обвинени хора, които нямат никаква връзка с метежа, но са недолюбвани от управляващите, което разводни ситуацията. Този процес разми границата между истински виновните и онези, които са преследвани по политически причини.

В защитната си пледоария заявихте, че „обществото е деградирало в резултат на отклоняването от буквата на закона и метаболизмът е увреден.“ Може ли да поясните това изречение?

Вижте, легитимността на една държава, на едно общество се основава на Конституцията. Ако една държава е стъпила на легитимна, законова основа, тя действа съгласно своята Конституция. Член 153 от Конституцията на Република Турция гарантира спазването на решенията на Конституционния съд, включително и тези на законодателната, изпълнителната и съдебната власт. Висшият съдебен състав на Конституционния съд постанови, че съгласно обвинителния акт срещу мен аз не трябва дори да бъда арестуван. Само че Двайсети шести съд за тежки престъпления и Двайсет и седми съд за тежки престъпления в Истанбул отказаха да изпълнят това решение. Това се случва за пръв път в историята на републиканска Турция. Това показва фактическото рухване на правовата държава. Заради това, че представителите на закона погазиха самия закон в противоречие с Конституцията, аз лежах шест месеца повече. Това обстоятелство толкова красноречиво и ясно показва каква е ситуацията, че няма какво повече да се каже.

Хиляди представители на академичната общност бяха уволнени, срещу мнозина от тях тече съдебен процес, студенти се намират в затвора, защото критикуват правителството, ректорите се назначават от президента. Какво отражение ще има всичко това върху обществото?

Когато политиката започне да определя всичко, тогава обществото рухва. Отгоре на всичко когато правилата в политиката, лишена от опит и солидна база, започнат да определят дейността на академичния свят, от друга страна, практиките, които не зачитат икономическата наука, незачитането на правото, всичко това влиза в противоречие с понятията за държава и общество. Политиката трябваше да бъде насочена към увеличаване броя на Нобеловите награди за Турция, броят на патентите, 21 век да бъде осмислен правилно и в съзвучие с това да се изработи образователна система и обществото да се формира в тази посока. Но в конкретния случай онези, които се чувстват непълноценни в културната война, отстраняват способните хора. На практика е възможно те да заемат мястото на способните чрез политически назначения, но оцеляването на институциите ще стане невъзможно.

В защитната си реч отново повторихте, че години наред поддържате идеята за една демократична Турция, която да стои по-близо до Европейския съюз. Как гледате на отношението на ЕС към Турция?

21-ви век е много сложна епоха. В индустриалната епоха беше достатъчно да се култивира физическата сила. Сега има необходимост от мисловно творчество. Онези, които се облагодетелстваха от процеса на глобализация изминаха доста път. Но онези, които не могат да преглътнат този факт се надигат на гневен политически бунт. Тъй като 21-ви век е нова епоха, тя поражда усложнения и в Близкия Изток. Един от проблемите на Турция е, че тя не е в състояние да утвърди една външна политика и визия за бъдещето в съзвучие с динамиката на 21-ви век.
Без да отстъпва от своите принципи Европейският съюз трябва да обяснява, че демокрацията е в интерес на Турция и за спокойствието на турското общество. Освен това ЕС не е нещо, от което Турция лесно може да се откаже. С оглед на икономическите отношения ЕС е важен партньор на Турция. Но трябва с конкретни примери да се обясни, че Турция може да реши проблемите си, ако спазва демокрацията.

Вие сте учен с международна дейност. След такъв съдебен процес, как ще продължи животът и научната Ви кариера?

Може би най-важното нещо в тази обстановка е, че волята, която ме арестува, задържа и осъди също е на ясно, че съм невинен. Аз съм човек, който дълги години стои пред обществото, всичките ми постъпки са легитимни и изразявам мислите си. Мисля че основната цел при уволняването ми от университета без никакво правно основание, превръщането на личността ми в обект на активно мероприятие е насочена към унищожаване на моето поле за действие и областта на моето съществуване. Тоест условията за бързото ми връщане на работа в университета, средата, в която бих могъл да изразявам идеите си за бъдещето на Турция, както и да пиша по тези теми е унищожена. Надявам се разумът, демокрацията, обществената воля, с която ще се определи бъдещето на Турция, в този смисъл здравият разум на държавата, ако го има, да се раздвижат и час по-скоро страната да застане там, където й е мястото.

А брат Ви Ахмет Алтан…

Заедно бяхме изправени пред съда. Както за мен, така и за него няма правосъдие. Ако няма правосъдие, в Турция наричат такива процеси политически. Най-големите неправителствени организации в света, от Съвета на Европейския съюз до ООН всички наблюдаваха този процес, документите по делото бяха преведени. Всички окачествиха ставащото като едно театро. Ето, и Ахмет е част от това театро, той е писател, който се намира в затвора, литературовед, мислител. Написаното от Ахмет в затвора се разпространява като белетристично творчество по света. Есетата за затворническия живот, които той написа на една пластмасова маса в килия с двама души, които по-рано не е познавал, ще бъдат издадени в Германия на 21 септември от Издателска къща „Фишер“. От друга страна, когато някъде се хвърлят толкова много ритници по закона, това привлича вниманието на здравия разум в света. Гезал Аджер, Deutsche Welle Türkçe /Obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.