Home»АНАЛИЗИ»Турция: без вина виновни

Турция: без вина виновни

След опита за преврат преди четири години десетки хиляди хора в Турция бяха уволнени – без причина. Те и до днес протестират ежедневно, надявайки се на справедливост.

Назан Боскурт е сред десетките хиляди държавни служители, освободени след опита за преврат в Турция през юли 2016-а година. През януари 2017-а година тя губи работата си в Службата за адресна регистрация в Анкара. Подобно на много от другите служители, освободени след опита за пуч, и тя изтъква, че е невинна.

След неуспешния опит за преврат, на 20-и юли 2016-а година Ердоган обяви извънредно положение и започна да „прочиства“ страната от предполагаеми терористи. Същевременно президентът с декрет освободи около 125 хиляди държавни служители по обвинението, че са свързани с движението на Фетхуллах Гюлен. Именно на него се приписва организирането на опита за преврат.

„Работих в моята служба в продължение на десет години. През това време нито един полицай не е идвал да ме разпитва, срещу мен никога не е водено разследване“, разказва Назан Боскурт.

„Искам си работата обратно“

Бившата служителка решава да протестира, присъединявайки се към акцията „Искам си работата обратно“. Тя е създадена от университетски служители, които също са освободени с декрет .

33-годишната Боскурт вече от три години и половина се събира ежедневно със съмишлениците си пред Паметника на човешките права в Анкара. Бронзовата фигура е на замислена жена, която държи в ръце Всеобщата декларация за правата на човека. Пространството около паметника традиционно е място за срещи на граждани, които настояват за повече права и свобода.

Полицията прави всичко възможно да попречи на протестите, в които участва Боскурт. Паметникът многократно е бил блокиран от полицията, а Боскурт е била задържана. Поне засега не са й били повдигани обвинения.

Назан Боскурт е особено възмутена от това, че конкретни основания за освобождаването й така и не са назовани. При това тя не е единствената – хиляди бивши държавни служители се оплакват, че уволненията им не са били аргументирани.

Комисията е само фасада

През юли 2017-а година турското правителство създаде специална комисия, която да разследва оплакванията. На вниманието й бяха внесени над 120 хиляди молби за преразглеждане, като едва 12 200 или около 10 процента от уволненията са отменени и засегнатите са се върнали на работа.

Правните експерти отправят остри критики към комисията. Професорът по административно право Метин Гюндай казва, че тя не е независима. И обяснява защо: нейните членове се назначават от президента. Освен това по време на процедурата засегнатите нямат право да се защитят пред членовете ѝ. Според Гюндай комисията е просто фасада.

И Назан Боскурт не е върната на работа. „Молбата ми беше отхвърлена. Но аз въобще не вярвам на комисията.“ Тя смята, че аргументацията на институцията е абсурдна. „Моето освобождаване се оправдава с разследвания срещу мен през 2018-а и 2019-а година, а аз бях освободена през 2017-а.“ Назан Боскурт ще продължи да се бори и призовава всички, изпаднали в нейното положение, да направят същото.

Източник: Дойче веле

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.