Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турция е лицензирала ново лекарство на турска фирма, което да се използва в лечението на Ковид-19

Турция е лицензирала ново лекарство на турска фирма, което да се използва в лечението на Ковид-19

Турция е издала разрешение за продажбата на ново лекарство, произведено от местна фирма, което да бъде използвано в лечението на Ковид-19, съобщи в Туитър Фахреттин Алтун, говорителят на турския президент.

Алтун не спомена изрично коя е фирмата производител на медикамента, нито как се казва той, уточнява „Дейли сабах“.

Няколко турски компании вече работят по създаването на лекарство. Една от тях – Кочак фарма, вече обяви, че е получила лиценз от здравното министерство миналата седмица да произвежда генерик на базата на хидроксихлорохинов сулфат, употребяван в лечението на Ковид-19.

Друго лекарство, наречено TR-C, е разработено от Университета по медицински науки в Истанбул и фирма за биотехнологии с офиси в Истанбул, Европа и Индия. Според представител на университета в момента се работи по тестове върху хора, след като изследователите са успели да неутрализират лабораторно изолиран коронавирус.

Съветът за научни и технологични изследвания на Турция /ТЮБИТАК/ е инвестирал в 16 проекта за разработване на ваксини и други медикаменти 2,3 милиарда турски лири (300 милиона долара) през последните пет години. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.