Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турция е на пето място в света по брой на туристите през 2022 г.

Турция е на пето място в света по брой на туристите през 2022 г.

Турция е на пето място сред държавите в света по брой на туристите, които е посрещнала през 2022 г., съобщават турски медии, позовавайки се на изследване на одиторската и консултантска компания Ърнст и Янг (Ernst & Young).

Челната петица на държавите с най-много туристи през миналата година се състои от Франция, Испания, Съединените щати, Италия и Турция.

В Турция са почивали общо 51 милиона души, а най-много туристи са дошли от Русия, Германия и Обединеното кралство.

В същото време през първата половина на настоящата година Истанбул е приел рекорден брой чуждестранни посетители – 11,52 милиона, което бележи увеличение от 16,22 на сто в сравнение със същия период на миналата година. През 2022 г. Истанбул е най-посещаваният турски град с 16,02 млн. туристи, следван от Анталия – 12,82 млн. и граничещия с Гърция и България Одрин – 4,64 млн., информира сайтът „Тюркийе травъл нюз“.

Нараства и интересът към турския здравен туризъм. През 2022 г. е отчетено увеличение с 88 на сто в сравнение с предходната година. През първото полугодие на настоящата година общо 746 290 души са посетили Турция за здравни услуги, а Асоциацията на турските туристически агенции (ТЮРСАБ) очаква 2023 г. да доведе в страната над 1,8 млн. здравни туристи.

Турция е водеща страна и по отношение на круизния туризъм. През първата половина на настоящата година 483 хиляди души са посетили Турция с круизни кораби, което е увеличение от 32 процента в броя на корабите и 107 процента в броя на пътниците в сравнение със същия период на миналата година, показват данните.

През последните три години приносът на туризма в БВП на страната е нараснал от 2,1 на 5,1 процента. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.