Home»ЗДРАВЕ»Турция е на първо място по трансплантации на органи в Европа

Турция е на първо място по трансплантации на органи в Европа

Водещ професор заяви, че Турция извършва най-голям брой трансплантации на органи в Европа.

“Турция е страна, която извършва най-много трансплантации в Европа. Турция е най-важната държава в света по отношение на трансплантация на органи”, каза по време на конференция проф. Алпер Демирбаш, ръководител на отделението за трансплантации в частна болница в южната провинция Анталия.

Демирбаш заяви, че болницата е извършила 500 трансплантации на черен дроб, 5 028 на бъбреци и 30 на панкреас през последните 11 години и добави, че тези цифри не могат да бъдат постигнати от много европейски страни.

Той отбеляза, че тези успешни операции са спасили много животи.

Демирбаш добави, че Турция не само извършва операции, но и публикува научни статии в тази област. “Тъй като даряването на органи на починали е рядкост, трансплантациите се правят най-вече с органи от живи донори”, каза той.

Лекарят е извършил над 6 000 бъбречни трансплантации, отбелязва в. „Сабах“.

“Трансплантацията на органи е по-висока на Запад, докато на Изток е по-малка”, каза той и добави, че в Япония и Корея няма донори.

Демирбаш каза също, че не е възможно в близко бъдеще да се произвеждат и трансплантират изкуствени органи. БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.