Home»АНАЛИЗИ»Турция: германците си тръгват, арабите идват

Турция: германците си тръгват, арабите идват

Политическото напрежение между Берлин и Анкара кара много германски туристи да останат далеч от Турция. Страната сега се опитва да привлече посетители от Близкия изток.
Турската Ривиера по Средиземноморското крайбрежие допреди не изглеждаше повлияна изобщо от политическите събития в Анкара. Само до преди две години районът привличаше безброй туристи от Европа, но ескалиращата политическа конфронтация между Турция и ЕС вече удря и турския туризъм.
Неджметин Чан Гюлчевен, собственик на кафе бар в сърцето на Анталия, седи на една от многото празни маси в заведението си. Както казва той, отмина времето, откакто за последен път е видял големи групи от европейски туристи в своя квартал.
“Преди няколко години всяка вечер 15 маси бяха заети от европейци, най-вече германци”, казва турският предприемач пред “Дойче веле”, допълвайки, че “миналия петък едва три маси са били пълни с европейци. Това е лошо, като се има предвид, че сме в разгара на туристическия сезон”.
Според Гюлчевен причината за този спад на туристическия поток е в изключително лошите условия, възникнали след миналогодишния опит за преврат и серията от терористични нападения в страната. Както той казва, засилените мерки за сигурност и полицейските проверки будят нервност сред туристите.
Друг допълнителен сериозен удар върху турския туризъм представлява и неотдавнашаната директива на правителството в Берлин за пътуванията на германците.
Германският външен министър Зигмар Габриел даде ясно да се разбере, че сигурността на германските туристи в Турция не е гарантирана.
Повод за германските предупреждения даде и неотдавнашното арестуване на Петер Щойтнер, германски активист за човешки права, който бе в страната.
Последиците от предупрежденията на Берлин към германските граждани да не пътуват до Турция, може да се окажат катастрофални за тази страна, тъй като германските туристи са най-многобройни.
Миналата година 15% от всички туристи, пътували до Турция, са били от Германия. Но от 2014 г. броят на европейските туристи в страната намалява. Като се има предвид, че туристическият сектор осигурява 13% от БВП на Турция, много хотелиери в Анталия вече са започнали да рекламират своя туристически пакет в Близкия изток, но и на Балканите, за да ограничат загубите си.
Саваш, който притежава хотел в Анталия, все пак е оптимист и не губи надежда. Както казва той, от 1988 г., откакто работи в бранша, е видял много политически кризи “да идват и да си отиват”.
Днешната политическа криза между Германия и Турция според него не е с ограничена продължителност. Саваш дава като пример руско-турската криза след сваления руски самолет от турската авация. По думите му, след временния спад миналата година, тази година броят на руските туристи отново се завърна към високите нива от 2015 г.
Това лято Турция е посещавана и от много туристи от Иран, Ирак и Балканите.
Въпреки спада на резервациите от Германия обаче, много хотелски служители казват, че разполагат с твърда клиентела от Германия и допълват, че приемат поръчки от германски посетители, които правят резервации въпреки предупрежденията.
Но докато големите хотелски комплекси могат да се преборят с непрестанните колебания на броя на туристите, по-малките хотелчета в стария град на Анталия се затрудняват да се справят със ситуацията.
Например, в хотел Reutlingen (наречен на едноименния германски град) всяка година има резервации, като 70% от тях са от Германия. Тази година този процент е паднал до 10%, казва Мустафа, хотелски служител. Както той уточнява, сега идват главно арабски туристи, но приходите са толкова ограничени, че е трудно хотелът да остане отворен през цялата година, както преди, в “добрите времена”. “Дойче веле”, БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.