Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турция и САЩ спряха двустранното издаването на визи

Турция и САЩ спряха двустранното издаването на визи

Турция и САЩ обявиха, че спират двустранното издаване на неимигрантски визи, задълбочавайки дипломатическия спор помежду си след ареста на служител на американското консулство в Истанбул.

Късно снощи от Вашингтон обявиха, че предприемат мярката заради „скорошни събития“, принудили властите да преоценят турския ангажимент за опазване на сигурността на американската мисия и нейните служители. За да се намали броят на посетители в мисиите незабавно влиза в сила прекратяване на издаването на всички неимигрантски визи, посочиха от САЩ.

Незабавно последва реципрочен отговор от властите в Анкара, които посочиха, че забраната важи и за визите, издавани онлайн и на границата.

От турското посолство във Вашингтон публикуваха две изявления, чийто текст беше почти напълно идентичен с този на американското посолство в Анкара.

В турските изявления се казва също, че Анкара е притеснена за американския ангажимент за опазване на сигурността на дипломатическите мисии, което изисква ограничения, също както заявиха от САЩ. Агенция „Франс прес“ посочва, че прилагането на мярката само за американци и забраната за издаване на визи онлайн и на границата са знак, че ответният ход е по-скоро наказателен, отколкото като предпазна мярка.

В американското съобщение не се посочва конкретната причина за въвеждане на забраната, но по всяка вероятност става дума за ареста служителя на американското консулство в Истанбул Метин Топуз. Той беше арестуван миналата седмица, а в сряда истанбулски съд нареди да остане в ареста по обвинение, че е т.нар. гюленист. Официално той е обвинен в шпионаж и опит за сваляне на турското правителство.

След ареста му от американското посолство заявиха, че са „дълбоко притеснени“ и категорично отхвърлиха обвиненията срещу него и осъдиха съобщения в медиите, за които се твърди, че идват от източници в турското правителство, които според Вашингтон целят да осъдят служителя в медиите, а не в съда.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.