Home»Uncategorized»Турция иска да купи балистични ракети

Турция иска да купи балистични ракети

“Турция предприема стъпки за купуването на балистични ракети, за да защитава своите граждани”. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който участва в Глобалния бизнес форум на Блумбърг, предаде ТАСС, цитиран от БТА.

“Предприемаме необходимите стъпки, свързани с балистичните ракети. В задълженията ни влиза защитата на 80-милионна Турция”, подчерта Ердоган, цитиран от “Анадолската агенция”.

Държавният глава на Турция заяви още, че продължават преговорите на Анкара за купуване от Русия на зенитни ракетни системи С-400. “Преговорите продължават. Ако в Сирия, близо до нас, има ракети С-400, аз ще се постарая и ние да имаме С-400, както и С-500. Ако не можем да купим оръжие от НАТО, ще намерим друг начин да направим това”, каза Ердоган. Турският президент съобщи на 12 септември, че Турция е платила депозит на Русия за покупката на руските зенитно-ракетни системи С-400 въпреки възраженията на съюзниците й от НАТО.

Турция ще купува ракети от Франция и Италия

“Турция е започнала преговори за закупуването на ракетни комплекси за ПВО от Франция и Италия”, съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. В интервю за Асошиейтед прес той посочи, че в понеделник вечерта се е срещнал с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който му е съобщил, че Анкара е започнала преговори с Франция и Италия за купуване на системи за противовъздушна отбрана SAMP/T от френско-италианския консорциум Eurosam.

Столтенберг посочи, че всяка държава, членуваща в Северноатлантическия алианс, има правото самостоятелно да решава кои оръжейни системи да купуват. Въпреки това, за НАТО е важно те да са функционално съвместими.

Генералният секретар на НАТО нарече Турция ключова държава от гледна точка на сигурността на НАТО, поради стратегическото местоположение на границата с Ирак и Сирия. “Турция също е една от водещите страни в рамките на усилията ни за недопускане на ново превръщане на Афганистан в убежище на международния тероризъм”, добави той.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.