Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турция иска да лови гюленитсти и кюрди на наша територия

Турция иска да лови гюленитсти и кюрди на наша територия

Турция подготвя инициатива за сътрудничество между турската и българската полиция за по-ефективна охрана на общите граници, пише вестник „Акшам“. Медията уточнява, че става дума за сформиране на общи гранични патрули за охрана на границите.

Подобна инициатива Турция е договорила със Сърбия срещу гюленисти. Според протокол между двете държави турски гранични полицаи ще влязат в Сърбия и ще се включат в общи гранични патрули със сръбските полицаи, предава БТА.

„Турция ще предложи такъв модел за сътрудничество и на България“, пише Акшам. Освен с България турската полиция предвижда да установи подобна форма на сътрудничество и с Хърватия.

Според информацията във в.“Акшам“, ако се постигне договореност с България, на турските полицаи ще бъде поверен контролът на турските граждани, минаващи през общата граница. По този начин ще се улесни решаването на проблеми, възникващи при преминаването на турските туристи и на турските превозвачи през турско-българската граница, а също така и за по-ефективна борба с нелегалния трансграничен трафик.

Истинската причина обаче е, че при условие на постигане на договореност с България, ще бъде възможно откриването на лица, свързани с т. нар. терористичната групировка „Фето“, а също и с ПКК, при опит да преминат през границата и те ще бъдат връщани в Турция.

Турският помощник външен министър Явуз Селим Къран е посочил следното в изложение пред членовете на парламентарната комисия по външната политика: „Сърбия бе тази, която демонстира най-голяма съпричастност с нас във връзка с пуча на 15 юли. Сърбия екстрадира всички свързани с „Фето“ лица, пребиваващи на нейна територия.

На 69 души бе отказан достъп в страната и те бяха върнати в Турция. Подобен модел на сътрудничество искаме да постигнем и с България. Към момента няма конкретно постигната договореност, но продължаваме преговорите в тази насока“, казва Къран.

Източник: offnews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.