Home»АНАЛИЗИ»Турция иска просто да разреши случая Хашоги

Турция иска просто да разреши случая Хашоги

Турция не иска да обвинява никого. Тя не желае да клевети чуждестранни правителства или лидери. Всичко, което иска, е случаят, свързан с ужасното убийство на журналиста Джамал Хашоги, да бъде разрешен и международната общност да научи всички детайли, свързани с него, включително кой стои зад този ужасен акт.

Фактът, че зверството е било извършено на турска почва, оправдава исканията на Турция.

Първият въпрос е защо Хашоги е бил подмамен да дойде в саудитското консулство в Истанбул, за да стане жертва на безпрецедентно убийство. След като всеки се съгласява, че това е било планирано убийство, то някой трябва да ни каже защо Хашоги е получил час за посещение в консулството в същия ден, в който професионални убийци са пристигнали в Истанбул от Саудитска Арабия, за да го убият.

Другият въпрос е кой в Саудитска Арабия е наредил извършването на това зверство. Много неща насочват към саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман и това означава, че той трябва да положи много усилия, за да изчисти името си и да бъде много внимателен, правейки това, тъй като той е познат с жестоките си тактики, както знаем от случая с ливанския премиер Саад Харири, който бе задържан и бе принуден да обяви оставката си, докато е бил в Саудитска Арабия.

Случаят предизвика международен скандал, заради което саудитците бяха принудени да го освободят и да го изпратят в Европа. Харири след това отмени решението си (да се оттегли от поста на министър-председател) и до днес остава на поста си.

Преди няколко дни той бе в Рияд, за да участва в международна конференция, на която саудитският престолонаследник имаше смелостта да се пошегува с този случай и да каже пред събралите се хора: „Премиерът Харири е тук, за да участва в конференция само за два дни и след това ще си замине вкъщи“.

Престолонаследникът казва, че цени добрите връзки с Анкара и обяви, че никой няма да е в състояние да навреди на добрите отношения между Саудитска Арабия и Турция. Разбира се, много турци питат кой е дал правото на Саудитска Арабия да предостави 100 милиона долара помощи за Силите за защита на народа (СЗН) в Сирия, след като Рияд е наясно, че СЗН е свързана с терористичната организация ПКК, която води война за автономия в Югоизточна Турция. И те също така питат защо той (престолонаследникът) има по-негативен подход към Турция през последните няколко години.

А в Истанбул ние все още имаме нужда от отговор на въпроса – какво са направили саудитците с обезобразеното тяло на Хашоги. Те казват, че са предали тялото на „местен човек, който бил приятел на Саудитска Арабия“, което означава, че саудитските власти все още трябва да идентифицират това лице.
Турските следователи и екипи от разузнаването работят денонощно, за да хвърлят светлина на това убийство и несъмнено ще намерят редица важни доказателства. И все пак ще бъде разумно за саудитците да сътрудничат както трябва с турските власти, за да разрешат този казус и да забравят за тази бъркотия.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган е задавал всички тези въпроси и има нужда от някои ясни отговори. Ако саудитците не успеят да дадат някакви задоволителни отговори, рано или късно всичко това ще създаде още повече затруднения за тях в международен план.

Проблемът не е „Турция срещу Саудитска Арабия“, а истинският проблем е „светът срещу Саудитска Арабия“. Поради тази причина саудитците трябва да върнат доброто си име и това може да бъде направено само, ако те успеят да удовлетворят международната общност.

В. „Сабах“/БТА. Авторът на статията Илнур Чевик е един от главните съветници на турския президент Реджеп Ердоган.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.