Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турция може да осъществи сухопътна операция в Сирия след декември

Турция може да осъществи сухопътна операция в Сирия след декември

Турция може да осъществи мащабна сухопътна операция в Сирия след декември, прогнозира турският анализатор Абдулкадир Селви от в. „Хюррийет“, известен с връзките си в правителствените кръгове.

Селви напомня, че Турция извършва в момента операция „Лапа-Ключ“ в Ирак, която според него се очаква да приключи през декември.

„След това трябва да започне обратното броене за сухопътна операция в Сирия. Този път се предвижда операцията да бъде много по-мащабна“, пише той.

Селви засегна в анализа си и възможността за срещи на турския президент Реджеп Тайип Ердоган с президентите на Египет Абдел Фатах ас Сиси и на Сирия Башар Асад.

Според него Ердоган вероятно ще се срещне със сирийския президент преди изборите в Турция през юни догодина, а разговорът ще се състои в рамките на дипломация на Москва.

По думите на Селви преговорите със сирийския режим вече са на ниво, което е по-високо от това на разузнавателните служби.

„Очаква се среща с Асад (да има) преди изборите през 2023 г.“, пише анализаторът, като допълва, че едно такова развитие вероятно ще ускори завръщането на сирийските бежанци от Турция в родината им.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза вчера, че не изключва възможността да се срещне със сирийския президент Башар Асад. В политиката няма място за озлобление или горчивина, коментира Ердоган само дни след началото на въздушна офанзива срещу кюрдските милиции в Северна Сирия, пише БТА.

Селви коментира в колонката си и здрависването на Световното първенство по футбол в Катар между Ердоган и египетския президент Абдел Фатах ас Сиси. Според него втората среща между двамата ще се състои „без повече бавене“, при това не в трета страна този път, а в Анкара или Кайро.

Отношенията между двете страни се изостриха през 2013 г., когато египетската армия свали правителството на консервативно-ислямисткото движение „Мюсюлмански братя”, на които Ердоган оказваше материална и морална подкрепа.

Връзките с Дамаск са обтегнати от самото начало на гражданската война в Сирия, когато Турция зае изключително критична позиция спрямо сирийския режим. Турските власти подкрепиха сирийската опозиция, а впоследствие турската армия се намеси в Сирия, като пое контрола над няколко района в северната част на страната.

Напоследък обаче Анкара се ангажира с процеси на нормализиране на отношенията с редица регионални сили.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.