Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турция не приема предложение за партньорство, а иска членство в ЕС

Турция не приема предложение за партньорство, а иска членство в ЕС

Турция би отхвърлила всяко предложение за партньорство с ЕС различно от пълноправното членство, заяви турският министър за отношенията с ЕС, като предупреди, че сегашната ситуация не дава основания на Турция да запази споразумението си с блока за възпиране на миграцията, предаде „Ройтерс“.

„Привилегировано партньорство или друг подобен подход – не приемаме нищо такова сериозно. На Турция не може да се предлага подобно нещо“, заяви в интервю за „Ройтерс“ Йомер Челик.
„Както и да бъде наречено, привилегировано партньорство или сътрудничество срещу тероризма, подобно предложение няма дори да бъде разгледано от Турция“, добави министърът.

Френският президент Еманюел Макрон заяви преди две седмици, че развитията в Турция не позволяват напредък по пътя й към евроинтеграция, продължаващ от десетилетия, напомня агенцията. Той посочи, че дискусиите трябва да сменят фокуса си, като спомена за възможността за някакъв вид партньорство за Турция.

Челик заяви, че ЕС не спазва всички договорености от споразумението за овладяване на миграцията към Европа, сключено с Турция, на която в замяна бяха предоставени 3 милиарда евро финансова помощ за бежанците. „На практика няма причина за Турция да продължава да е в сила това споразумение“, каза Челик.

Споразумението за спирането на наплива на мигранти включва и отмяна на краткосрочните визи за турци, пътуващи в ЕС. Визите обаче не бяха отменени заради разногласия заради антитерористичните закони в Турция, които според Европа са твърде общи и трябва да бъдат направени така, че да бъдат прилагани европейските стандарти, посочва „Ройтерс“.

„Турското предложение за визова либерализация е до голяма степен завършено и ще бъде представено на ЕС след одобрение от президента и премиера“, посочи Челик. „Но промени в него, ако има такива, няма да променят основната ни насока в борбата ни срещу тероризма и няма да я отслабят по никакъв начин“, добави той. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.