Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турция очаква поток от арабски туристи, вече не пита за убийството на Хашоги

Турция очаква поток от арабски туристи, вече не пита за убийството на Хашоги

През това лято се очаква засилен туристически поток на саудитски туристи в Турция, специално в черноморската област на страната. Първият самолет със саудитци се очаква да пристигне на 1 юли в черноморския град Трабзон. Това ще бъде първият пътнически полет с арабски туристи след 3 годишно прекъсване.

Според проправителственият вестник „Сабах“ заслугата за това е на престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед Бин Салман, който пристигна в Анкара след близо 4 годишен вакуум между Рияд и Анкара заради убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в Истанбул през 2018 г.

Визитата се оценява като много важна стъпка за нормализирането на отношенията между двете страни, пише БТА.

Акцент в разговорите между Мохамед бин Салман и турския президент Реджеп Тайип Ердоган, освен регионалните теми, са били икономическите въпроси, между които важно място заема туризмът.

В навечерието на посещението на престолонаследника Турция премахна забраната за посещения на саудитски туристи, която бе въвела преди три години заради кризата с убийството на Хашоги.

Саудитските туристи са фенове на черноморската област с нейните планински плата, които предпочитат заради по-хладния климат, чистия въздух и природните дадености.

Високият курс на валутите им е допълнителен стимул за арабските туристи, които туроператорските агенции предпочитат като богати клиенти.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.