Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турция осъди задочно германски журналист на близо 3 години затвор

Турция осъди задочно германски журналист на близо 3 години затвор

Бившият кореспондент на германския вестник „Велт“ в Турция Дениз Юджел беше осъден днес задочно на 2 години и 9 месеца затвор по няколко обвинения, включително за терористична пропаганда в полза на Кюрдската работническа партия, предаде БНР.

Журналистът понастоящем се намира в Германия.

Освен за терористична пропаганда, Дениз Юджел беше признат за виновен и за обида на държавния глава и на турски държавни органи.

Той беше заплашен от присъда от над 15 години затвор по редица обвинения, включително и заради публикуването на изтекли имейли на тогавашния енергиен министър и зет на турския президент Ердоган – Берат Албайрак.

Журналистът беше арестуван през февруари 2017 г. по обвинения за пропаганда в полза на лявата Кюрдска работническа партия (ПКК) и религиозното движение на Фетхуллах Гюлен. Почти година по-късно той беше освободен от предварителния арест след среща между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и тогавашния германски външен министър Зигмар Габриел. След освобождаването си Юджел се завърна в Германия.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.