Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турция отдава почит на Ататюрк по повод 85-ата годишнина от кончината му

Турция отдава почит на Ататюрк по повод 85-ата годишнина от кончината му

85-милионна Турция днес отдава почит на основателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк по повод 85-ата годишнина от неговата кончина.

Тази сутрин точно в 9:05 часа (8:05 ч. българско време) зазвучаха сирени в цялата страна. Турските граждани застанаха в почетно мълчание за минута, превозните средства спряха.

На този ден през 1938 г., точно в 9:05 часа, на 57-годишна възраст умира основателят на турската република и неин пръв президент Мустафа Кемал Ататюрк в двореца Долмабахче на брега на Босфора.

Гражданите, придвижващи се в столицата Анкара, запазиха минута мълчание в 09:05 ч. На най-оживените улици и площади в града животът спря за една минута в знак на почит към Ататюрк. Повечето шофьори слизаха от автомобилите си, някои водачи натискаха клаксоните на колите си.

Много жители на града са плакали по това време, разказват пред БТА очевидци, пътували в автобуси на градския транспорт, които са спрели по това време.

Огромен брой граждани през целия ден днес се стичат към мавзолея на Ататюрк Анъткабир в центъра на турската столица.

Много хора са облечени в черно. Децата в училищата и в детските градини също днес трябва да са облечени в черно.

В турската столица са издигнати огромни флагове и плакати с образа на Ататюрк. На много ключови булеварди на видеостени се излъчват кратки филмчета за основателя на турската република.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.