Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турция отхвърля френски твърдения за военна агресивност в Средиземно море

Турция отхвърля френски твърдения за военна агресивност в Средиземно море

Турция отхвърли като „неоснователни“ твърденията на Франция, че турски фрегати са били „изключително агресивни“ към кораб на френските ВМС, участващ в мисия на НАТО в Средиземно море, предаде АФП.

„Тези твърдения са неоснователни и преднамерени“, заявил висш турски военен представител, пожелал анонимност, след катофренското министерство на отбраната нарече действията на фрегатите „неприемливи за съюзник“.

Франция заяви, че моряците ѝ се опитали да проверят товарен кораб по подозрение, че превозва оръжия за Либия, за което има ембарго от ООН.

Турски фрегати поставили френския съд три пъти под радарен прицел, който предполага, че предстои ракетен удар, заявил френски военен представител.

Но турският военен каза, че френският кораб извършвал „високоскоростна и опасна маневра…, която нарушава правилата за безопасност в морето и процедурите на НАТО“. А турският кораб само „наблюдавал съда с вградената камера в радарната системата за управление на огъня“. Той отбелязал, че не била осъществена връзка от френския с турския кораб при инцидента.

Френският министър на отбраната Флоранс Парли е поставила въпроса по време на видеоконферентната среща с колегите си от НАТО в сряда, съобщи ведомството ѝ.

Отношенията между Франция и Турция се обтегнаха в последните месеци заради подкрепата на Анкара за признатото от ООН правителство на националното единство в Триполи.

След подписване на споразумения в областта на сигурността и за морските граници миналата година Турция увеличи подкрепата си за Триполи с дронове, военни съветници и изпращане на сирийски бойци.

Тази подкрепа обърна тенденцията в конфликта и силите на Халифа Хафтар, които през април 2019 г. започнаха офанзива за превземането на Триполи, напоследък губят позиции.

Представител на френското президентство в неделя обвини Турция за „агресивна“ намеса в конфликта в Либия и за систематично нарушаване на оръжейното ембарго.

Макар Париж официално да отрича, отдавна има подозрения, че Франция подкрепя силите на Халифа Хафтар, който е подкрепян още от Египет, Русия и ООН. БНР

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.