Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турция отива на извънредни избори за президент и парламент

Турция отива на извънредни избори за президент и парламент

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви предсрочни парламентарни и президентски избори на 24 юни тази година, съобщиха световните агенции. „В резултат на консултациите с председателя на Партията на националистическото действие г-н Девлет Бахчели, ние решихме да се проведат избори на 24 юни 2018 г., неделя“, заяви Ердоган, цитиран от „Франс прес“, пише агенция „Фокус“.

В един и същи ден ще се проведат президентските и парламентарните избори. Първоначално се планираше те да се проведат на 3 ноември 2019 г. Преди това са предвидени местни избори през март същата година.

Вчера обаче турските националисти от Партията на националистическото действие (ПНД), които са в опозиция, но ще бъдат съюзник на изборите, поискаха те да се проведат тази, а не идната година, защото „стабилността и балансът“ ще е трудно да се запазят още година и половина „при сегашните обстоятелства“, пише dnevnik.bg. Лидерът на ПНД и съюзник на президента Реджеп Тайип Ердоган призова вчера за изтегляне напред на предстоящите президентски и парламентарни избори, предвидени за ноември 2019 г. Той предложи произвеждане на изборите на 26 август 2018 г., припомня БТА.

По-рано тази година партията на Бахчели сключи с Партията на справедливостта и развитието на Ердоган споразумение за коалиция с оглед на предстоящите президентски и парламентрани избори.

След предложението на Бахчели вчера вицепремиерът и говорител на турското правителство Бекир Боздаг заяви, че управляващата партия ще разгледа призива, а за днес бе насрочена среща на Бахчели с Ердоган.

Турските ръководители, включително Ердоган, многократно опровергаха през последните седмици слухове за предсрочни избори.

Днес Ердоган обаче каза, след среща с лидера на ПНД Девлет Бахчели, че управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и националистите ще поискат насрочването им за юни тази година.

По думите му преходът към президентска република е „спешна необходимост“ за страната.
Срещата между Ердоган и Бахчели започна около 13:30 ч. местно (и българско лятно часово) време и продължи около час и половина според президентски източници, цитирани от в. „Хюррийет“. Според изданието предложението на лидера на националистите повдига въпроси и не е известно дали е било идея на лагера „ПСР-ПНД“.

Други издания отбелязаха, че Бахчели е повдигнал темата само като средство тя да се появи в дневния ред на турското общество и да оправдае решението на държавния глава. Говорителят на ПСР Махир Юнал обаче отхвърли идеята, че Ердоган и националистите може да са имали „план“ за предсрочни избори.

Президентските и парламентарни избори, които ще бъдат на една дата, са ключови, тъй като след произвеждането им ще влязат в сила повечето от конституционните промени, засилващи пълномощията на държавния глава, приети на референдум през април 2017 г.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.