Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турция: Отменят забрани за пътуване, отново карантина в градовете между 16 и 19 май

Турция: Отменят забрани за пътуване, отново карантина в градовете между 16 и 19 май

Между 16 и 19 май в редица големи градове в Турция отново ще бъде наложена забрана за излизане от домовете. Същевременно обаче беше вдигната забрана за пътуване от и до още 9 области в страната, съобщи президентът Реджеп Тайип Ердоган в обръщение към нацията.

Националният празник на 19 май, вторник, ще бъде слят с предишната събота и неделя. В първите два дни от забраната за излизане от домовете в някои от най-големите градове в Турция обаче ще работят хранителните магазини и пекарните, които ще извършват и доставки по домовете. Решението беше съобщено от турския президент след правителствено заседание, предаде БНР.

Общо се отменя забраната за пътуване от и до 16 области, след като днес тя отпадна за 9 области. По-рано блокадата беше снета от други 7 области. Турските власти първоначално наложиха забрана за пътуване до 30 големи общини плюс област Зонгулдак, където има множество заразени с Covid-19.

Малко над 1100 са новите случаи на заразени с коронавирус днес в Турция, смъртните случаи са 55. С тях общият брой на починалите от Covid-19 достигна почти 3850. Общият брой на излекуваните е близо 96 000 души.

Отново започнаха да работят търговските центрове и фризьорските салони в страната -11 май е начало на първия етап от плана на властите за връщане към нормален ритъм на живот в четири стъпки. Той ще завърши с религиозния празник Рамазан-Байрам на 26 май.

Вторият период ще започне от края на май и ще продължи до 31 август. По време на него ще бъдат възстановени почти всички услуги, включително вътрешните и международните полети.

Третият етап ще продължи до 31 декември, а четвъртият ще започне от 1 януари 2021 г.

Същевременно банковият регулатор в Турция вдигна забраната, която наложи миналата седмица на три големи чужди банки да търгуват с турски лири. Банковият регулатор посочва, че финансовите институции са изпълнили задълженията си при търговия с лири и това е причината за вдигане на ограничителната мярка.

Турция наложи 30-процентов допълнителен данък до 30 септември на редица вносни стоки. След тази дата допълнителното облагане ще бъде 25 на сто. Сред стоките са злато и бижута, климатици, перални машини, турбокомпресори, метални телове, вериги и кабели, играчки, спортни стоки и други.

Турската баскетболна лига се прекратява и този сезон няма да бъде обявен шампион, обяви решението президентът на баскетболната федерация Хидайет Тюркоглу. Същото решение взе и ръководството на турския волейбол.

По-рано образователният министър Зия Селчук посочи, че министерството на образованието има готовност да отвори училищата в районите с малък брой заразени. Той допълни, че 1 юни остава датата за отваряне на образователните институции, към която се стремят.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.