Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Турция отново се сблъска с тероризма. Кой поръча атентата в Истанбул?

Турция отново се сблъска с тероризма. Кой поръча атентата в Истанбул?

Турция отново се сблъска с тероризма. На едно от най-оживените места в Истанбул – пешеходния булевард „Истиклял“, който гъмжи от хора по всяко време на денонощието, експлозия вчера отне живота на шестима души, а над 80 бяха ранени. Скоро след взрива президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че случаят прилича на тероризъм, а по-късно стана известно, че лицето, поставило бомбата, е арестувано от полицията. Според вътрешния министър Сюлейман Сойлу за нападението е отговорна групировката Кюрдска работническа партия (ПКК), която води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г. и се разглежда като терористична организация от Анкара и западните ѝ съюзници, включително ЕС и САЩ.

„Според наши анализи нареждането за атентата е дошло от Кобане“, каза Сойлу, визирайки северния сирийски град с кюрдско население недалеч от турската граница.

Министърът не идентифицира предполагаемия извършител на бомбения атентат, но добави, че още 21 души са задържани за разпит. Сойлу се закани, че Турция ще отмъсти за нападението.

„Онези, които ни накараха да преминем през тази болка на бул. „Истиклял“, ще понесат много повече болка“, заяви той, цитиран от „Хюриет дейли нюз“.

Нападението бе извършено в 16.20 ч. вчера. На място бяха убити четирима души, а другите двама починаха по-късно от нараняванията си. Две от жертвите са деца – на девет и 15 години. Най-възрастният сред починалите е 40-годишен. Няма информация за български граждани, пострадали при взрива, съобщиха за БТА от пресцентъра на МВнР. От всички 81 ранени 50 вече са изписани от болница, петима са в интензивно отделение, а състоянието на двама се преценява като тежко, каза Сойлу.

Според изявленията на турските отговорни представители подозренията за извършването на атаката падат върху жена, която вероятно е носела взривно устройство в чантата си. Правосъдният министър Бекир Боздаг съобщи, че жената е стояла при една от банките на „Истиклял“ дълго време, над 40 минути, след което е тръгнала, а минута-две по-късно е станала експлозията. Вероятно устройството е било поставено в плик или в чантата на жената и самата тя или някой друг го е детонирал дистанционно.

Разследването на нападението ще се води от Истанбулската прокуратура, като със задачата е натоварен екип от осем прокурори и двама заместник главни прокурори, съобщава турската телевизия НТВ.

Междувременно съдът наложи вчера забрана за разпространение на новини за експлозията. Бюрото за разследване на престъпленията, свързани с тероризъм, към Главната прокуратура на Истанбул разследва „негативни новини в социалните мрежи, свързани с експлозията“, съобщи Анадолската агенция. Двайсет и петима собственици на профили, за които е установено, че са публикували провокативни публикации в социалните медии във връзка с експлозията в Истанбул, са докладвани на съответните органи, информираха от полицията.

Вътрешният министър Сойлу отправи обвинения към Съединените щати във връзка с атаката, като заяви, че съболезнователното послание от Белия дом прилича на „убиец, който пръв отива на местопрестъплението“.

Турция обвинява САЩ за подкрепата им за Силите за защита на народа (СЗН), кюрдска милиция в Сирия, която според Анкара е сирийското разклонение на ПКК.

Съболезнования на Турция изказаха още Европейският съюз, НАТО и голям брой държави, сред които Украйна, Азербайджан, Нидерландия, Великобритания, Германия, Италия, Австрия, Франция, Гърция и много други.

По думите на Сойлу само през тази година турските власти са предотвратили близо 200 терористични нападения, които вероятно е можело да имат и по-тежки последици.

Експерти коментираха пред частната турска телевизия НТВ, че нападението не би могло да бъде извършено без външна намеса. Според проф. Мурат Йешилташ, „ако действително зад атаката стои ПКК и източникът на нападението произхожда от Сирия, то Турция би могла да предприеме нови действия“.

Анкара от месеци предупреждава, че планира да започне нова военна операция в Северна Сирия, за да се противопостави на терористичните заплахи. Още през май президентът Ердоган съобщи за тези намерения, като заяви, че целта на офанзивата ще бъде изграждане на дълбока 30 километра зона за сигурност по границата между Турция и Сирия.

Според експертите не е изключено атентатът на „Истиклял“ да подейства като катализатор за плановете за изпращане на турски военни в съседната страна.

От 2016 г. досега Турция е извършила няколко големи военни операции в Северна Сирия, насочени главно срещу подкрепяните от САЩ сирийски кюрдски Сили за защита на народа (СЗН).

Днес бул. „Истиклял“ е отново отворен за пешеходци, след като полицията приключи с действията си, продължили до сутринта, и районът бе разчистен, съобщава ТРТ Хабер. По булеварда се движат хора, а на мястото на експлозията е поставен постамент, където минаващите оставят цветя.

Източник: БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.