Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турция планира активно усвояване на Космоса с руска помощ

Турция планира активно усвояване на Космоса с руска помощ

Турция ще започне активно усвояване на Космоса с руска помощ. За това се договориха на срещата си в Сочи президентите на двете страни Реджеп Ердоган и Владимир Путин.

Пред турски медии Ердоган е съобщил, че страната му предвижда да изстрелва ракети от наземни и морски платформи. За целта Москва и Анкара ще изработят пътна карта на космическото сътрудничество, което по думите на Ердоган, предвижда много по-мащабни проекти.

Една от големите цели на турската космическа програма е да достави безпилотен космически кораб на Луната през 2023 г. с помощта на ракета с хибриден двигател, създадена в страната.

На разговорите в Сочи е било обсъдено и по-нататъшното задълбочаване на военното сътрудничеството между Москва и Анкара. От взаимен интерес са проекти в областта на военната авиация, самолетните двигатели и подводниците- съобщи турският лидер пред журналисти при завръщането си в Анкара.

Тези намерения могат да влошат още повече и без това обтегнатите отношения между Турция и САЩ, коментира АФП, като припомня, че Вашингтон наложи миналата година санкции на Турция заради закупуването на руската противовъздушна система С-400 за милиарди долари.

САЩ също изключиха Турция от програмата F-35, по която западните съюзници произвеждат части за изтребителите от следващо поколение.

БНР

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.